Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEFOGLALÁS
Többszólamú kisgazdák

Az FKGP 48 tagú országgyűlési képviselőcsoportja egyhangú szavazással Torgyán József pártelnököt bízta meg a frakcióvezetői teendők ellátásával. A képviselőcsoport döntése értelmében a pártelnök vezeti az FKGP tárgyalódelegációját a Fidesszel folytatandó koalíciós egyeztető tárgyalásokon. A frakció emellett kötelezte Torgyán Józsefet, hogy személy szerint vegyen részt a megalakuló új kormányban. Mint ismeretes, az FKGP ragaszkodik a több tárcát magában foglaló vidékfejlesztési csúcsminisztérium kisgazda vezetéséhez. A pártelnök úgy érvelt: amennyiben ezt az akaratukat nem tudják érvényesíteni, nem vállalnak kormányzati szerepet. Torgyán József azt is kijelentette: rugalmas politikai megállapodást szeretne kötni a Fideszszel, ésszerű kompromiszszumokkal. A tárgyalások során az ország érdekei lesznek fontosak, és nem a szűk pártérdekek.
A napilapokban azonban olyan hírek jelentek meg, miszerint több megyei kisgazdaszervezet Torgyán József leváltására törekszik. Az MTI kérdésére az FKGP egyik országos alelnöke mindezt nevetséges hírlapi kacsának nevezte. A magát megnevezni nem kívánó politikus elmondta: a Független Kisgazdapárt az 1945-ös országgyűlési választások óta nem ért el olyan választási sikert, mint most, 1998 májusában, ezért elképzelhetetlen, hogy bárki puccsot szervezzen a pártot győzelemre vivő pártelnök ellen. „Egyeseknek természetesen fáj, hogy nem szerezhettek meg bizonyos tisztségeket, de az FKGP országos elnöksége jól döntött, amikor a legképzettebb személyeket indította a választási harcban.”
Ezzel ellentétesen nyilatkozott lapunknak Osztroha Bertalan, a FKGP Borsod megyei szervezetének elnöke. Mint mondta: „A demokrácia sárba tiprása a kisgazdapárton belül olyan drasztikussá alakult, hogy azt többé már nem tudjuk elviselni.” Elmondása szerint ez minden területen megnyilvánul, Torgyán elvette a listaállítás jogát a megyéktől, a helyhatósági választásokon ő határozza meg, hogy ki milyen funkcióban lehet, „pestieket ültetett a megyékre, családi vállalkozást csinált a pártból. Ez a párton belüli demokrácia sárba tiprása. A megyei elnökökkel le sem ült tárgyalni. Egyébként a kutyám szebben ugat velem, mint ahogy Torgyán beszél velünk” - nyilatkozta Osztroha, aki lapzártánk előtt azt mondta: reméli, hogy „a kisgazdák fel fognak ébredni, és olyan elnököt fognak választani, aki eredményesebb lesz mind a pártkormányzásában, mind a koalíciós tárgyalásokban.” A borsodi elnök szerint az FKGP 5-10 százalékkal jobb eredményt ért volna el, ha nem Torgyán lett volna a párt vezetője. „Azt akarjuk, hogy Torgyán József mondjon le” - szögezte le Osztroha.
Bernáth Varga Balázs, a párt főtitkára kérdésünkre elmondta: elképzelhetetlennek tartja, hogy a pártelnök helyett más irányítsa a pártot, illetve nyerjen megbízatást erre a posztra. A frakció egyhangúan szavazott Torgyán József mellett. A pénteki nagyválasztmányi ülés a párt alkotmánya szerint normális körülmények között zajlik, azaz nem rendkívüli eseményt jelent. Ugyanis a kisgazdapárt alkotmánya minden esetben a választások utáni 60 napon belülre rendeli összehívni a nagyválasztmányi ülést, melyen egy sajátos, de demokratikus szavazási rendszerben döntenek a párt vezetőségéről. Az ezt követő nagygyűlésen pedig politikai irányvonalakról esik majd szó.