Vissza a tartalomjegyzékhez

SZAKONYI DÁVID
Alkudozós éveket vár az MDF

Biztosan nagyon nehéz négy év lesz, bár az új kormánykoalíció létszámarányát tekintve kedvezőbb pozícióban lesz, mint az 1990-94-es - nyilatkozta lapunknak Dávid Ibolya, az MDF alelnöke, aki szerint az ellenzék parlamenti arányából adódóan a jelentős kérdések alku tárgyát fogják képezni az új összetételű Országgyűlésben. Mindezt a politikusasszony előnyösnek ítéli, mivel véleménye szerint: nem fognak „olyan könnyen menni a dolgok”, mint az előző négy évben, nem viheti keresztül akár egy kormánypárt, akár egy koalíció a maga szándékát a törvényhozáson mindenféle szűrő nélkül.
A Fidesszel való közös kormányzást Dávid Ibolya úgy látja, hogy míg az MDF a hűséges nemzeti elkötelezettséget, addig koalíciós társa a fiatalos lendületet adja az együttes munkához. A leendő kormány legelső teendői között a Fidesz negyven pontjának megvalósítását jelölte meg. Mint ismeretes, a Fidesz - Magyar Polgári Párt választási programjának cikkelyei - többek között - egy gazdasági csúcsminisztérium létrehozását, a társadalombiztosítási adó csökkentését és átfogó adóreformot irányoznak elő.
Dávid Ibolya az MDF kormányzati terveiben szereplő újonnan felállítandó Családvédelmi Minisztériumról szólva megjegyezte, pártja programjának készítésekor foglalkozott azzal, hogy a családi támogatások rendszerét meg kell változtatni. Ebben leendő koalíciós partnerükkel, a Fidesszel már a kormányzati felkészülés időszakában egyetértettek, bár a témáról eddig még nem tárgyaltak. Az önálló Családvédelmi Minisztérium lenne az új gazdája a jelenleg más tárcáknál, illetve az önkormányzatoknál fellelhető családtámogatási formáknak, koordinálná azok felhasználását. Jelenleg az erre a célra rendelkezésre álló összegek egymástól függetlenül működnek. Egyesítésükkel az a cél, hogy a középréteg gyerekvállalási kedvét helyreállítsák, mert ezt - vélte a képviselő asszony - a Horn-kormány bizony elvette.