Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
A legfiatalabb kormány

Orbán Viktor, a Fidesz 35 éves elnöke - keddi rádiónyilatkozata, illetve lapunk információja szerint - minden idők legfiatalabb kormányát készül összeállítani. A belügyminiszteri tárca várományosaként aposztrofált csornai születésű, jogász végzettséggel rendelkező Áder János 39 éves. Áder már az Ellenzéki Kerekesztal tárgyalásain is a Fideszt képviselte, a rendszerváltás előtt pedig Bihari Mihály alkotmányjogásszal is dolgozott. A titkosszolgálatok élére többen a háromgyermekes Kövér Lászlót látják befutónak, aki szintén 39 éves és szintén jogász. Kövér 1986-ban pár hónapig dolgozott az MSZMP kb ifjúságkutatási osztályán, és tagja volt a Bibó-kollégiumnak is.
A Fidesz megalakulását eldöntő tanácskozás vitavezetője volt. Az oktatásügy minisztereként Orbán Viktor a rádiónyilatkozatban Pokorni Zoltánt nevezte meg. Pokorni 36 éves, magyar-történelem szakos tanár, a Pedagógus Demokratikus Szakszervezet alapítója, a Fidesznek 1993-tól tagja. Az Igazságügyminisztérium élére Szájer József neve hangzott el. A 37 éves, soproni születésű Szájer is a jogi karon szerzett diplomát. 1986-ban a Soros Alapítvány ösztöndíjasaként Oxfordban és Michiganben tanult, a Fidesznek alapítótagja, a Magyar Oxford Társaságnak pedig az elnöke. Nagyjából az ő nevük biztos eddig, bár nem feltétlenül ezeken a posztokon képzelhetőek el.
Rajtuk kívül vélhetően Martonyi János kap megbízatást, a Külügyminisztérium élére, Gyuricza Béla pedig - aki 1991 és 1994 között a szárazföldi erők parancsnoka volt - a honvédelmi tárca vezetésére. Népjóléti miniszterként Gógl Árpádot, a Magyar Orvosi Kamara volt elnökét nevezték meg eddig. Nem tisztázott, hogy Balsay István, Székesfehérvár polgármestere (Kelet-Európa egykori első nem párttag tanácselnöke), Deutsch Tamás alelnök, valamint Illés Zoltán, a Fidesz környezetvédelmi szakértője milyen szerephez jut majd. Kérdéses terület még a kisgazdák által kért vidékfejlesztési minisztérium, illetve az ipari és az úgynevezett családvédelmi minisztérium vezetése. Ez utóbbira Dávid Ibolya MDF-alelnök és Pusztai Erzsébet MDNP-alelnök neve is felmerült. Az is kérdéses, hogy az MDF-kormányban részt vett miniszterek - mint például Kádár Béla és Boross Péter - kapnak-e tárcát.