Vissza a tartalomjegyzékhez

HAZAFI ZSOLT
Interjú Csintalan Sándorral, az MSZP elnökségének tagjával

- Úgy tűnik, hogy a szocialisták új frakcióvezetésében több volt miniszter is szerepet vállal, mintha „szakértő ellenzéki párt” szerepre készülnének. Merre tart az MSZP?
- A következő hetekben elemezzük a választási vereség okait, másfelől felkészülünk az ellenzéki szerepre. Ez utóbbinak két feltétele van: az „önelemzés” alapján meg kell hoznunk a szükséges személyi, szervezeti változtatásokat, illetve egy erős frakciót kell létrehoznunk, melynek - véleményem szerint - határozottan szociáldemokrata karakterűnek kell lennie. Úgy tűnik, hogy ez a frakció mindenekelőtt a szakmai tagolódás mentén fog létrejönni. Mindez jelzi, hogy elsősorban konstruktív ellenzéki magatartásra készülünk. Ezt a fajta magatartást az is szükségessé teszi, hogy a parlamentben lényegében szinte patthelyzet van, ebben a helyzetben felelősek vagyunk az ország fejlődéséért és működőképességéért. Tehát azokban az ügyekben, amikben programunk és identitásunk szerint elvi egyetértést tudunk kialakítani, együtt kell működnünk az új kormánnyal.
- Tudna mondani ilyen ügyeket, amikben tudnának együtt dolgozni a Fidesszel?
- Ismervén a kormányzati oldal rendkívüli tagoltságát, és borzasztó kicsi többségét, ilyen ügy lehet a költségvetés. Igencsak rá lesz szorulva a Fidesz-kormány arra, hogy fontos ügyekben az ellenzék egyetértésével dolgozzon. Arról nem is beszélve, hogy az úgynevezett kétharmados törvényeken nélkülünk nem tudnak változtatni.
- Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének nyilatkozataiból viszont éppen az derül ki, hogy az új kormány elsősorban ilyen területeken kíván majd változtatni.
- Azt gondolom, hogy ezzel kapcsolatban még türelemmel kell várni az ellenzéknek is. A leendő kormányzati oldalról eddig elhangzott vélemények ötletrohamnak nevezhetőek, amit nem is akarok minősíteni. Minderről akkor kell véleményt mondani, amikor megszületik a kormányprogram, és megismerjük a koalíciós tárgyalások eredményét, illetve a koalíciós kormány elképzeléseit.
- Lát-e esélyt arra, hogy magán az MSZP-n belül más vezetés legyen, más stílus jelentkezzen?
- Arra látok esélyt, hogy az MSZP, a választási kudarc okait elemezve korrigálni tudja politikáját, viselkedését, stílusát, kommunikációs készségét. Ez nem feltétlenül jelenti azonban azt, hogy teljes megújulásra, vagy teljes változtatásra kellene törekedni, és én nem is hiszem, hogy szükség lenne erre. Sok minden van, ami értékes és megtartandó, és nagyon sok dolgon - mindenekelőtt a kommunikációs készségünkön - javítani kell.
- Van, aki úgy fogalmaz, hogy a szocialisták nem vesztették el teljesen a választásokat, hanem csak a kisgazdák léptek vissza a Fidesz javára. Az MSZP „megkerülhetetlen tényező” maradt.
- Elvesztettük a választásokat. Ellenben az is igaz, hogy a Fidesz se nyerte meg igazából. A szocialista párt immáron másodszor kapott kimagaslóan sok szavazatot. Egyetlen olyan párt vagyunk, amely huzamos ideje képes megtartani sokmilliós szavazótáborát, és ennek nyilvánvalóan van jelentősége. Van mit megőriznünk, megtartanunk és átmentenünk. Nyilvánvaló, hogy 1998-ban nem a Kádár-rendszer iránti nosztalgiából szavaztak ránk azok, akik ránk szavaztak.