Vissza a tartalomjegyzékhez


Szirénázó kereszt

Munkájukat rettegve végző papok és lelkészek tömegei vásárolják a nemrég megjelent, külön számukra kifejlesztett kereszt alakú riasztókat. A félelem oka elsősorban a klérust ért erőszakos támadások egyre nagyobb gyakorisága.
A kereszt 169 dolláros ára ellenére már piacra kerülése előtt rengeteg megrendelést kaptak a készítők. Az egyik tervező által készített kimutatás szerint minden tizedik lelkigondozót ér erőszakos támadás, minden harmadikat megfenyegetik, és szinte minden második szükségesnek érzi egy személyi riasztó használatát.
Ez a speciális szerkezet 7,5 centiméter hosszú, 5 centiméter széles és nyakláncra fűzhető. Ha meghúzzák, szirénázni kezd, hangja akár 150 méterre is elhallatszik. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a lelkészek és papok a legnagyobb veszélynek saját otthonukban vannak kitéve. Koldusok, szenvedélybetegek, részegek és elmebetegek mind itt próbálják megtalálni őket. Veszélyek azonban a templomon belül is leselkedhetnek rájuk.
A XI. századbeli Waltham apátságban a 62 éves Verger John Taskernek például az orrát törte be az a hívő, akit a pap mobiltelefonja kikapcsolására szólított fel az istentisztelet alatt. John Symington volt rendőrfőkapitány külön előadást fog tartani arról, hogyan ismerhetik fel és hogyan háríthatják el a papok azonnal a veszélyt.
Mint mondja, a rendőrség számára is ijesztő, hogy az erőszak a hagyományosan biztonságosnak számító területekre is betört. Az előadások mindenkinek hasznosak lesznek, akik vezető egyházi szolgálatban állnak, s jelenleg könnyű prédának számítanak. (USA Today)