Vissza a tartalomjegyzékhez


Rasszista szavak a szótárban

Az Egyesült Államokban éleződik a vita a bestsellernek minősülő enciklopédiákban fellelhető olyan rasszista színezetű szavak körül, mint amilyen például a „nigger” vagy a zsidókra nézve sértő „kike”.
A támadások célpontja mindenekelőtt a Merriam- Webster Kiadó, amely úgy látja, hogy országos kampányt indított ellene a politikailag korrekt amerikaiak és a feketék mérsékeltnek mondható szervezete, az NAACP (National Association for the Advancement of Colored People). Az időnként ugyancsak éles vitában a neves kiadó már eddig is ígéretet tett a „javulásra”. Az 1999-ben boltokba kerülő új kiadásban mintegy kétszáz „visszataszító, vulgáris és sértő szót” az eddiginél körültekintőbben készül megmagyarázni, és közli majd azok történelmi összefüggéseit. A harcias kritikusok számára azonban ez nem elég, és ezért tízezer aláírást gyűjtöttek az „N” („nigger”) szó ellen. A „nigger” kifejezés valóban a legnagyobb sértés egy faj ellen az angol nyelvben. Így azután Mark Twain „Huckleberry Finn kalandjai” című regényét szép sorjában kiiktatják az iskolai tankönyvekből, mivel valaki több mint száz helyen olvasta benne az „N” szót.
„Teljességgel elfogadhatatlan a Merriam-Webster Kiadó vonakodása, nevezetesen, hogy nem hajlandó újból definiálni ezt a szót” - mennydörgött Kvejzi Mfume, az NAACP elnöke. „A kiadó a feketével rokon szóként jelöli a ‘nigger’-t, míg mi faj elleni uszításnak tekintjük azt” - jelentette ki.
A kritikusok követelik továbbá, hogy a „nigger” és a „kike” mellett a milliós példányszámban megjelenő bestsellerben a többi sértő kifejezés értelmezésén is változtassanak. Ezek közé tartozik a kínaiakra nézve sértő „chink”, a kelet-ázsiaiakat becsmérlő „gook” és a fehérekre nézve nem éppen megtisztelő „honky”.
A Springfield (Massachusetts állam) központú kiadó viszont azzal védekezik a támadásokkal szemben, hogy „az enciklopédia nem politikai eszköz”. Végül a kiadó a társadalom tükrének tekinti ezt a nyelvi zsargont. Félrevezetné az olvasót, ha azt a benyomást keltenék benne, hogy napjaink kultúrájában nem léteznek már fajokat sértő kifejezések - a visszatetszést keltő „N” szó például négyszáz éves, és nehezen lenne száműzhető az amerikai nyelvből. (MTI)