Vissza a tartalomjegyzékhez

KULIFAI GYULA
Több mint strand

Európai hírű „beltengerünk” főleg kánikulában célpontja a nyaralni, hűsölni vágyó honi és külföldi útrakelőknek. Ezúttal másik oldaláról mutatjuk be a Balaton környékét, amely szinte egész évben alkalmas a kirándulásra. Szezonon kívül csábító a tömeg hiánya, a csend, a nyugalom. Ám hűvösebb idő esetén még nyáron is érdemes elszakadni a parttól, és szétnézni a környéken. Kedvcsinálónak a sok lehetőség közül elsőként a Káli-medencét mutatjuk be, amely a Balaton északi oldalán fekszik.
Nevét a honfoglaló magyarok bírájáról, Kál horkáról kapta. A környékbeli települések neve máig őrzi Kál nemzetségének emlékét (Köveskál, Mindszentkálla, Szentbékkálla).
A medencét két irányból is megközelíthetjük: vagy Révfülöptől Kővágóörsön keresztül mehetünk, vagy az Ábrahám-hegynél a Burnót patak szurdokszerű völgyén át
a Salföldön keresztül. Kővágóörs és Salföld települések határában találjuk a hajdan nagy kiterjedésű, 12 km hosszan elnyúló, ritka és érdekes geológiai képződménynek, a kőtengernek a maradványait, melynek nagy részét már kibányászták tűzálló edények készítése és üveggyártás céljából. E termetes kövek sokaságát a földből előtörő hévizes források „ragasztották” össze az itteni fehér homokból. A homokot máig bányásszák üveg- és fegyvergyártás céljaira a Salföld melletti Kisörspuszta határában.
A bányászat a falucskát megkímélte, de a környéken több bányatavat hagyott maga után. Jellemzőek az itteni településekre az épen megmaradt népi építészeti emlékek. Több művész, zenész, sportoló vásárolt itt nyaralót, gyakran ízlésesen és korhűen felújítva a régi házakat, portákat.
Az Ábrahám-hegy határában lévő Örsi-hegyet már bazalt borítja, utalva az egykori aktív vulkáni tevékenységre, aminek egyértelmű jele - nyugatra haladva - a Badacsony környéki hegyek vonulata. Kékkút hátárában szénsavas gyógyvízforrás tör fel. Már a rómaiak idejében ismert volt a ma Theodora-forrásról elnevezett ásványvíz. A környék egyaránt alkalmas gépkocsis és gyalogos túrákra.