Vissza a tartalomjegyzékhez


Reális győzelem

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Álomdöntőnek ígérkezett, ám a vártnál kisebb izgalmat hozott a Real Madrid és a Juventus által alakított Bajnokok Ligája döntő. Mindkét csapat azonos taktikában játszott: gólt kapni tilos! Ez sajnos rányomta bélyegét a meccsre, amelyen így csak villanásokat láthattunk. Ez azért bizonyította: a két csapat nem véletlenül került be a fináléba.
A Real a spanyol ligában negyedik lett, így jövőre spanyol részről a Barcelona és az Atlethic Bilbao jutott a Bajnokok Ligájába. A lilák csak abban reménykedhettek, hogy legyőzik a Juvét, minek köszönhetően a címvédő jogán jövőre is nagy összegeket nyerhetnének. A mérkőzést jobban kezdte a Juventus, ám a félidő derekától a Real volt a kezdeményezőbb. Különösen feltűnő volt, hogy a spanyol védők remekül vigyáznak az olasz csatárokra, elsősorban a sorozat talán legjobb játékosára, Alessandro Del Pieróra, de Pippo Inzaghi is csak néha tudott gólhelyzetet kialakítani. De nem akármilyeneket! Gólt azonban ő se tudott rúgni.
A második félidőben úgy tűnt, a játékban nincs benne a gól. Ekkor jött a váratlan fordulat: a brazil Roberto Carlos lőtt kapura, a labda a juvés hálóőr, Peruzzi felé tartott. Már-már úgy tűnt, megfogja, amikor berobbant a szerb Pedrag Mijatovics, a magyarok réme (mivel a jugó-magyar 12-1-ből hetet ő rúgott), pimaszul elhalászta, majd elvitte a labdát a kapus orra elől, és gyönyörűen a hálóba lőtt. Szép gól volt, vezetett a Real.
Habár még jócskán hátravolt a döntőből, a Real remek védekezésének köszönhetően esélyt sem adott az olaszoknak, akik
- akárcsak tavaly, a Borussia Dortmund ellen - most is esélyesként vesztették el a finálét. Nem csoda tehát, hogy a Juventus szurkolói óriási gyászba kezdtek, a síró játékosokkal együtt. A sikernek köszönhetően a Real bebiztosítta helyét az örökranglistán. A királyi gárdának ez volt a hetedik elsősége a BL-ben (beleszámítva a jogelőd BEK-et), legutóbb 32 éve. Mijatovics, a győztes gól szerzője súlyosan beteg 3 éves kisfiának ajánlja találatát:
- Amikor betaláltam a kapuba, Andreasra gondoltam. Én vagyok a világ legboldogabb embere. 1966 után most sikerült újból megnyerni a kupát, s összesítve ez volt a Real hetedik BEK-sikere. Az én kedvenc számom a nyolcas, ezzel a számmal is játszom, úgyhogy a következő sorozatban muszáj lesz ismét nyerni. Ez volt az első gólom a sorozatban, de azt hiszem, a legjobbkor lőttem - vélekedett Mijatovics.
A Real Madrid német edzője, Jupp Heynckes a mérkőzés után nem volt hajlandó a jövőjét firtató kérdésekre válaszolni.
- Később visszatérhetünk az ügyre, most azonban szeretném a csapattal együtt élvezni a dicsőséget. Ez pályafutásom eddigi legnagyobb sikere. A döntőben nagyon jól játszottunk, minden labdáért foggal-körömmel harcoltunk - mondta az 53 éves szakember, akinek jövőjéről a klubelnök, Lorenzo Sanz dönt majd.
- Az új Real számára ez volt az első nemzetközi kupagyőzelem. Ezzel egy kis levegőhöz jutottunk. Nagyon sokat kellett várni a hetedik BEK-győzelemre. Idővel határozunk Heynckes sorsáról. A most véget ért idényben több kellemetlenség ért minket, de vitathatatlan, szerdán este történelmet írtunk - vélekedett Lorenzo Sanz.
Talán még a Juventusnál is balszerencsésebb a klub francia játékosa, Zidanide Zidane, aki megszakítás nélkül harmadik éve mindig az ezüstérmes csapatban játszott. Zidane 1996-ban a Girondins Bordeaux-val az UEFA-kupában, tavaly és az idén pedig a Juventusszal szenvedett vereséget a BL-döntőben.
- Az első húsz percet leszámítva nagyon rosszul futballoztunk. Ezúttal gyengébb csapatunk volt, mint a tavalyi, amely kikapott a német Borussia Dortmundtól - mondta Zidane.
A torinói együttesben a gólokat elsősorban a mostani BL-sorozatban 10 találatos Alessandro Del Pierótól várták, ám ő csalódást okozott.
- Újra elrontottunk valamit - magyarázta. - Remélem, ez a kudarc nem befolyásolja az olasz válogatott világbajnoki szereplését.
A Real Madrid BL-sikerét Madridban ünneplő mintegy 500 ezer szimpatizáns némelyike összecsapott a rendfenntartókkal. Többen szerettek volna felmászni a Madrid jelképének tartott Cibeles-szoborra, a rendőrök azonban ezt nem hagyták. A hivatalos jelentések szerint 170-en sérültek meg, köztük két rendőr súlyosan.
Barcelonában, a Real Madrid szurkolóinak egy csoportja összetűzésbe keveredett a rivális katalán sztárcsapattal, az FC Barcelonával rokonszenvezőkkel. A katalánok állítólag szomorúak voltak a Real BL-győzelme miatt.