Vissza a tartalomjegyzékhez

HAJDÚ SÁNDOR
Interjú Kósáné Kovács Magdolnával, az MSZP alelnökével

- Alelnök asszony, hogyan értékelik önök a választások első fordulóját?
- Nagyon nagy dolog a számunkra, hogy ilyen nehéz négy esztendő után meg tudtuk ismételni az 1994-es választási eredményünket. Hiszek abban, hogy a választásokon győzni: hosszú növekedés és nem rövid vágta eredménye. Ennek a néhány hétnek a tapasztalatai azt mutatják számomra - és ez egy teljesen új érzés -, hogy a politikában nemcsak a hosszú távra kell edzeni, hanem meg kell tanulni az utolsó 400 méteren úgy futni, mintha az ember 400-as vagy 800-as vágtázó lenne. Ha későn is, de ezt a tanulságot le kellett vonni. Most az utolsó 100 métert úgy kell futnunk, mintha világéletünkben 100 méteres futók lettünk volna.
- Ezen kívül ön személyesen le tudna-e vonni a választások első fordulója után valamilyen tanulságot?
- Meg kell erősítenünk azt a képességét a politizálásnak, hogy az emberek érzelmeit is meg tudja ragadni. Mi azt hisszük, hogy az emberek programokkal a hónuk alatt mennek a szavazófülkébe, és mielőtt kiválasztanák a megfelelő szimbólumot vagy a párt nevét, azelőtt még egyszer felnyálazzák, hogy melyik párt mit ígér a nyugdíjasoknak, a családoknak, vagy mit mond a szomszédokkal való viszonyról. Ebben a politikában túlteng a racionalitás. Ne értsen félre: én magamat is racionális embernek tartom, és nem szeretnék olyan országban élni, ahol a politikából hiányzik a higgadt gondolkodásra való képesség, de úgy látszik, nem tudjuk elég jól, hogy az embereknek érzelmeik vannak, rokonszenveik vagy ellenszenveik, szeretnek valakit vagy utálnak, sajnálják vagy elutasítják, és ezeket az érzelmeket nem tudtuk eléggé mozgósítani. Ha megtanuljuk, hogy hogyan kell összekapcsolni az észérveket és az érzelmekre való hatást, akkor már jobban fogunk felkészülni a következő választásra.
- Ez a választás, az első forduló azt bizonyította, hogy a magyar emberek nem racionalitás alapján döntöttek, hanem hangulati elemekre támaszkodtak: ki ígér nagyobbat, ki ígér többet. Lehet, hogy nem volt szerencsés ilyen csendes kampányt folytatnia az MSZP-nek?
- A mai eszemmel már biztosan tudom, hogy kifejezetten hiba volt, ezért mondom, hogy meg kell tanulni öszszeegyeztetni a hosszú távfutásnak és a rövid vágtának a sajátosságait. Tudniillik, ebben a nyolcéves hosszú menetelésben mi úgy éreztük, hogy a választók szeretik a csöndes, visszafogott stílusunkat. Egyébként ezt ma is így hiszem, hogy a politika hétköznapjaiban az emberek nem szeretik az ökölrázást, a kiguvadt szemeket - de a rövid vágta időszakában, akkor bizony nem lehet csöndesnek lenni, mert akkor arra a hamis következtetésre juthatnak: ezek azt hiszik, hogy már megnyerték a választásokat, ezek azt hiszik, hogy már a célban vannak, ezek azt hiszik, hogy már átszakították a célszalagot. És itt hibáztunk.
- Ezt bátran bevallja! De az MSZP megőrizte népszerűségét, ugyanazt a választási eredményt hozta, amit a négy évvel ezelőtti első fordulóban. Viszont a koalíciós partner, az SZDSZ szinte teljesen elveszítette a bázisát, és ez a legrosszabb szereplése volt eddig. Éreznek-e felelősséget az MSZP politikusai, hogy az SZDSZ a kormányzati koalícióban együttműködve elveszítette népszerűségét?
- Azt a következtetést mindenféleképpen le kell vonnunk, hogy a koalíciós konfliktusok koptattak mind a két párton, és úgy tűnik, hogy ezen az SZDSZ többet veszített, mint az MSZP. Most nagyon nehéz kiszámítani, hogyha jól „vágtáztunk” volna, és nincsenek koalíciós konfliktusok, akkor mennyivel kapott volna többet - mindenféleképpen többet kaptunk volna mi is és az SZDSZ is.
Az igazi nagy problémának én azt tartom, hogy a magyar választók nem tudják, hogy a Fidesz „nem az a Fidesz”. Ez a Fidesz nem az 1990-94 közötti időszak liberális pártja, ez a Fidesz már nem liberális párt többé, tehát nem csereszavatos a szabaddemokratákkal. Az SZDSZ választóinak jelentős része a Fideszhez vándorolt át, és még nem vette észre, hogy akire szavazott, az valaha ismerőse volt, de ma már nem rokona az SZDSZ-nek. Ez nem az a párt, amelyet korábban Fideszként ismertünk, amely 1990-ben szellemes és jópofa választási plakátjával nagyon sok szavazatot és rokonszenvet megszerzett - azóta már a humorérzékét is elveszítette. Remélem, általános választópolgári vélemény, és még mindig nem késő, hogy az SZDSZ szavazóbázisából sokan felismerjék: az a párt, amelyet korábban Fideszként ismertek, már nem azonos a régi önmagával, és ezért visszafordulnak a koalícióhoz.
- A Fidesz azt terjeszti, hogy azt a pártot, amellyel az MSZP koalíciót alkot, fel fogja morzsolni az MSZP, ugyanúgy jár majd, mint az SZDSZ, és ezért nem kívánnak a nagykoalícióról egyelőre beszélni. Önnek mi a véleménye erről?
- Olyan ez, mint a „Piroska és a farkas”-ban a farkas, befekszik a nagymama ágyába, csipkés főkötőt tesz a fejére, és mondja, hogy gyere hozzám közelebb, hogy jobban lássalak. Így csalogat még leendő koalíciós partnereket. Hát ez a mesében sem vált be.
- El tudják-e képzelni a következő négy évet ellenzéki pozícióban, gondolkodnak ezen?
- Természetesen nem gondolkodunk ezen, egy győzelemre álló pártnak mindent meg kell tennie a győzelemért. Az első fordulót megnyertük, és most azon dolgozunk, hogy a második fordulóból meggyőző erővel kerüljünk ki. A kérdés persze jogos, mert mindig minden pártnak tudnia kell azt, hogy négy év ellenzék vagy letörli a parlamenti palettáról vagy túléli azt. Mi már bebizonyítottuk, hogy megsemmisítő választási eredményt is túl tudunk élni. Kilencven és kilencvennégy között összeszedtük magunkat, rendeztük a sorainkat, és 94-ben óriási győzelmet arattunk. Most a választás első fordulójában megismételtük ezt az eredményt, és ezért nem ellenzéki szerepre készülünk, hanem arra, hogy folytassuk azt, amit az elmúlt négy évben tettünk.
- Ha mégis a Fidesz jut hatalomra, milyen területeken várható változás?
- A Fidesz politikusai azt mondják, hogy az MSZP és a Fidesz céljai kibékíthetetlen ellentétben vannak. Ez nem igaz. Amit a Fidesz a programjában mond, az legfeljebb eszközeiben és mértékében különbözik attól, amit a koalíciós kormányzás az elmúlt négy évben tett, és jól tett. A kérdése mégis jogos, mert ez a változás nem a Fidesztől függ, hanem a leendő koalíciós partnerétől, és attól a MIÉP-től, amelynek a külső támogatására szüksége van. A Fidesz saját politikájával és saját programjával fog ellentétbe kerülni, mert koalíciós partnerekre szüksége van; és úgy fog járni, ahogy Antall József, akit saját koalíciós partnerei térítettek le arról az útról, amelyen egyébként ő járni akart.
- Olyan hírek terjedtek el, hogy a hétvégén az MSZP és a Fidesz egyeztetett a nagykoalícióról, amelyben a római katolikus egyház, konkrétan a püspöki kar közvetített. Van erről információja?
- Ebből egy szó sem igaz. Bacsó Péter „Tanú”-ja jut eszembe erről, az ürgebőrbe bújtatott üzenetek. Ezek olyan bugyuta politikai találgatások, amelyek szót sem érdemelnek.
- Egyes vélemények szerint eldurvult a kampány az utóbbi időben, és ezt elsősorban az MSZP számlájára írják. Ön szerint is így van, vagy még ennél is keményebb hangokat kell megütni?
- Nem szeretek keménykedni, a durva hangot pedig az MSZP-től különösen idegennek tartom. Az a meglepő számomra, hogy milyen rövid az emberek emlékezete. 1994-ben volt pufajkázás, gyilkosozás, kazamaták a Köztársaság téren. Érdekes, hogy akik ezeket annak idején megfogalmazták, most milyen érzékenyek lettek.
- Mi a véleménye a MIÉP parlamentbe jutásáról? A pártelnök a választások éjszakáján „nem normálisnak” nevezte azt, aki ennek örül.
- Örülni senkinek sincs oka, én a MIÉP-et nem kívánom minősíteni, hiszen nem tudhatom, hogy milyen személyes tragédiák vagy milyen emberi tévedések vannak a MIÉP-re adott szavazatok mögött. Ismerek olyat, aki a saját tönkrement életét próbálta meg valamilyen módon megbosszulni, vannak, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy a nemzeti zászló mögött milyen politikai szándékok bújnak meg. A választókat soha nem minősítjük. Azt én magam is vallom, hogy a MIÉP parlamentbe kerülése lassítani fogja az EU-hoz való csatlakozási lehetőségeinket, márpedig ez sokba kerül az országnak, nem csupán tekintélyben, nemzeti hitelben, hanem forintmilliárdokban is.