Vissza a tartalomjegyzékhez


Lebegy Szibériába költözik

Alekszandr Lebegy nyugalmazott tábornok a krasznojarszki kormányzóválasztáson aratott győzelmével az orosz elnökválasztások egyik nagy favoritjává lépett elő. A Kommerszant Daily tekintélyes gazdasági napilap egyenesen „minden oroszok kormányzójaként” mutatja be olvasóinak Lebegyet. A 48 éves politikus megígérte: csak akkor fog indulni a 2000-es elnökválasztáson, ha Krasznojarszk haldokló gazdaságát sikerül feltámasztania. Kormányzóként Lebegy olyan pozícióban lesz, amely garantálja számára az üzleti körök támogatását és a média figyelmét.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A szókimondó Lebegy tábornokot - akinek neve magyarul hattyút jelent - 18 hónappal ezelőtt távolították el a Kremlből rövid elnöki tanácsadói karrier után, mivel Jelcin elnök veszélyeztetettnek érezte a hatalmát. Azonban sem a Kreml, sem Jelcin kommunista ellenfelei nem tudták megakadályozni Lebegy megválasztását.
A krasznojarszki terület Oroszország fontos ipari régiója, ahol Lebegy a Kremllel szembenállók bástyáját építheti ki. A kommunista Zjuganov szerint Lebegy győzelme Jelcin hatalomba való masírozására emlékeztet, aki Gorbacsov elleni elégedetlenségi hullámot meglovagolva került be a hatalomba. Lebegy 1996-ban így foglalta össze cselekvési programját: „Fogalmam sincs a gazdaságról, de ha rend és fegyelem lesz, akkor a szakértők majd megtalálják a megfelelő megoldásokat.”
A helyiek szerint az ázsiai országrész soha nem volt még ennyire kiszolgáltatva Moszkvának. Eddig minden szibériai lobbyzási kísérlet meghiúsult. Erős vezetőre lenne szükség, aki a nyugatra áramló pénzeket vissza tudná tartani, s aki a központtól nagyobb függetlenséget tudna kikényszeríteni. A tábornokot kormányzói posztja automatikusan a parlament felső házába emeli, így Moszkvában új hatalmi központ csoportosulhat köré.
Lebegy a területet vonzóbbá akarja tenni a külföldi befektetők előtt. A nyugati cégek felé való nyitás könnyen az ipari szektor jelenlegi uraival való konfliktusba fogja keverni a tábornokot. Ha viszont a helyi hatalmasságok oltalmát keresi, az a gazdasági reformoktól való visszatáncolást jelentene egy olyan területen, ahol a helyi üzletemberek dollármilliókat fölöznek le az exportból. Ebben a régióban az ipar vezetői még nagyobb befolyással rendelkeznek és még kegyetlenebbek, mint az ország más részein: az 1994-es hatalmi harcban öt krasznojarszki vezető lelte halálát. Megfigyelők szerint a tábornok ugyan kitüntette magát az afganisztáni és a csecsen háborúban, ám elképzelhető, hogy Krasznojarszk politikai Waterloová válik számára.