Vissza a tartalomjegyzékhez


A vatikáni laktanya titkai

Bár a Vatikán a maga részéről lezártnak tekinti a május elején történt hármas gyilkosság ügyét, a tragédia tovább foglalkoztatja az újságírókat. A Time és a Newsweek magazin legutóbbi számában összefoglalta a bűnügy kapcsán felmerült kérdéseket és találgatásokat.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A hivatalos vatikáni változat szerint a pápa védelmét ellátó Svájci Gárda egy tagja behatolt parancsnoka lakásába, és feleségével együtt lelőtte őt, majd saját magát is. A sietősen kiadott jelentés szerint Cedrik Tornay tizedes, aki egy korábbi fegyelmező intézkedés miatt neheztelt felettesére, búcsúlevelet hagyott hátra, melyben három év folyamatos igazságtalanságára panaszkodott.
Az áldozat, Alois Estermann ezredes 18 szolgálati évével veteránnak számított a gárdánál. Feleségével, a korábban divatmodellként dolgozó venezuelai származású Gladys Meza Romeróval 1983-ban házasodtak össze. Gyermekük nem volt, de ezen a Vatikánban senki nem csodálkozott, hiszen
- úgymond - „minden szabadidejüket jótékony célú munkának szentelték”. A vizsgálatok szerint semmilyen nyom nem utalt arra, hogy akármelyiküket személyes kapcsolat fűzte volna Tornayhoz.
Egyesek azonban homoszexuális kapcsolatot sejtenek az eset mögött, és arra gyanakodnak, hogy a Szentszék éppen ezért akarta sietősen lezárni az ügyet. Az olasz homoszexuálisok legnagyobb szervezetének vezetője a Newsweeknek elmondta: „régen ismert tény, hogy a gárdában - és más vatikáni intézményekben - gyakori a homoszexualitás, aminek egyik fő oka az elszigeteltség és összezártság.”
„A laktanya egy igazi gettó”- nyilatkozta egy korábbi gárdista. „Olyan, mint a kuktában a pörkölt. Alkohol, lopás, homoszexuális pletykák, dezertálás, gyűlölködés.”
Feszültségeiket a gárdisták gyakran erőszakkal vezetik le. Három éve két rendőr került kórházba részeg gárdistákkal való összeütközés miatt. A hármas gyilkosság a legutóbbi, de nem az egyetlen véres epizód a gárda történetében. Múlt év januárjában Enrico Sini Luzit találták holtan a Vatikánhoz közeli elegáns otthonában. A nemesi származású Luzi a pápához közel álló szolgálatot teljesített annak ellenére, hogy néhány évvel korábban a rendőrség letartóztatta, mert egy nyilvános illemhelyen szexuális kapcsolaton kapták: állítólag egy pappal. Az áldozatot saját antik lámpájával verték agyon. A gyilkossággal egy férfi prostituáltat gyanúsítottak.
Nem sokkal később egy szicíliai homoszexuális férfi gyújtotta fel magát a Szent Péter téren tiltakozásul a katolikus egyháznak a homoszexualitással kapcsolatos nézetei ellen.
Míg a Szentszéket az ilyen események csupán rendkívüli módon zavarba ejtik, mások aggasztónak találják a biztonsági helyzetet. A terrorista támadások első számú lehetséges célpontjának tartott pápa ellen az elmúlt évben három ízben kíséreltek meg robbantásos merényletet. A Vatikán most mindent megtesz, hogy a Svájci Gárda hagyományos jó hírét feltámassza, ám a Vatikánon kívüli hangok egyre erőteljesebben szorgalmazzák, hogy ideje lenne a gárdát modern biztonsági alakulatokkal felváltani.