Vissza a tartalomjegyzékhez


NAGYÍTÓ
Washingtoni ábrándok

A liberalizmus és az ezzel gyakran együtt járó ábrándozás a fegyverzetkorlátozási szerződésekben és dokumentumokban látja a rakoncátlankodó világ megszelídítésének módját. Most viszont egyszerre két fegyverzet-korlátozási próbálkozás van összeomlóban, sőt körvonalazódik már egy harmadik konfliktus is - írja az amerikai külpolitika illúzióiról és tévedéseiről szóló elemzésében a Washington Post.
Clinton elnök nemrég kijelentette, hogy „biztatónak” tartja Irak együttműködését az ENSZ-megfigyelőkkel, akik Szaddám Huszein tömegpusztító fegyvereinek megsemmisítésén fáradoznak. Richard Butler, a megfigyelők vezetője viszont elmondta, hogy hat hónap alatt „gyakorlatilag semmilyen előrelépés” nem történt.
Izrael tisztában van azzal, hogy Clinton elnök gyakran tesz a valóságtól elrugaszkodott külpolitikai kijelentéseket. Izrael partnere a békefolyamatban az a Palesztin Hatóság, amelynek alkotmánya, - az oslói egyezményt megsértve -, továbbra is Izrael megsemmisítésére kötelez. Az oslói szerződésben is szó van a fegyverzetkorlátozásról: Arafat rendőrsége 24 ezer főből állhat. A valóságos létszám azonban ennek kétszerese. Bill Clinton - akit „biztat” Irak viselkedése - mégis ragaszkodik ahhoz, hogy Izrael fogadja el az ország biztonságára vonatkozó számításait.
Clinton Kínát haditechnológiával segítette abban, hogy nukleáris fegyvereit és rakétáit kifejlessze. Az elnököt nem aggasztotta különösebben az sem, hogy Pakisztánt kívülről segítik nukleáris programjában. Clinton most mégis megrémült attól, hogy India is nukleáris fegyvereket szeretne.
Zbigniew Brzezinski, Jimmy Carter volt amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint az USA az atomfegyverek terjedésével kapcsolatban „mindvégig a szelektív és kedvezményező” politikát követte. Ellentmondásos az, hogy míg az USA az angol, a francia és az izraeli nukleáris programot támogatta, most Pakisztánnak azt mondja, hogy a nukleáris egyensúlyhiány döntő fontosságú Dél-Ázsia stabilitása érdekében. Lehet, hogy az is, a fegyverzetkorlátozás azonban általában egészen addig lehetetlen, amíg szükségtelenné nem válik. A nemzetek csak azokat a fegyverzetkorlátozási egyezményeket fogják eltűrni, amelyek nem teszik kényelmetlenné a biztonságuk és más nemzeti érdekeik érvényesítését. A gazdasági szankciókból eredő anyagi veszteségek gyenge kényszernek fognak bizonyulni a fegyverzetkorlátozással kapcsolatban és eredménytelenek lesznek az új izmait próbálgató Indiával szemben - véli az amerikai lap. (P. M.)