Vissza a tartalomjegyzékhez


Fahd elengedte a nővéreket

Visszaérkezett Angliába az a két angol nővér, akik tizenhat hónapot töltöttek egy szaúd-arábiai börtönben, miután egy ausztrál kollégájuk meggyilkolásával vádolták őket - közölte a Daily Telegraph című angol újság.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A 32 éves Lucille McLauchlan nővért nyolc év börtönre és ötszáz korbácsütésre ítélte a szaúd-arábiai bíróság, miután megállapította, hogy segédkezett Yvonne Gilford meggyilkolásában. Gilfordot négyszer megszúrták, majd megfojtották a Fahd Király katonai kórházban lévő szobájában. A másik ápolónőt, Deborah Parryt, Gilford meggyilkolásáért halálra ítélték, de mivel az áldozat legközelebbi hozzátartozója lemondott a halálbüntetésről, az ítéletet öt év börtönbüntetésre változtatták. A két asszony ítéletét Fahd király a héten „kegyelemből” megváltoztatta.
Parry és McLauchlan ragaszkodnak ártatlanságukhoz, és azt állítják, hogy az általuk tett beismerő vallomásokat fizikai és szexuális kényszer hatására írták meg. McLauchlannak ugyanakkor Skóciában is bíróság elé kell állnia, ahol azzal vádolják, hogy 1700 fontot lopott el egy 79 éves, halálos beteg hölgytől. Dr. Ghazi Algosaibi, Szaúd-Arábia londoni nagykövete kijelentette, hogy a bírósági ítélet megkérdőjelezése nem indokolt. „A tárgyalás során a vallomásokon kívül más bizonyítékokat is felhasználtak” - mondta Algosaibi, majd hozzátette: „Jól ismerem a bíróinkat. Mindegyikük jámbor ember, és számomra hihetetlen az, hogy egy bíró - nemhogy három idősebb bíró - elítélne valakit anélkül, hogy százszázalékosan megbizonyosodna arról, hogy az a személy elkövette a bűntényt.”