Vissza a tartalomjegyzékhez


Brüsszel Irán oldalán

Az angol miniszterelnök, Tony Blair vendéglátásával megrendezett Nyolcak találkozóján ismét felszínre kerültek az Egyesült Államok és az európai kontinens között lappangó nézeteltérések.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS


A nyolcak Birminghamban. A kerekasztal lovagjai Fotó: MTI

Az Európa nyomásának engedni kényszerülő USA korábbi szilárd elveit feladva hozzájárult az általa „terrorista országoknak” titulált nemzetekkel történő kereskedelem, illetve az oda irányuló befektetések engedélyezéséhez.
Washington még 1980-ban, a teheráni túszválság nyomán szakította meg diplomáciai kapcsolatait Iránnal. Ekkor került elfogadásra az úgynevezett Helms-Burton törvény, mely szankcionálta az iráni energiaiparba befektető külföldi cégeket. A határozat súlyos feszültségekhez vezetett az USA és Európa között.
A döntés olyan jelentős vállalatokat sújtott, mint a francia Total, vagy az orosz Gazprom.
A szankció mostani feloldását az iráni állami rádió az iszlám köztársaság győzelmének nevezve bejelentette: „az európai nyomásra létrejött megállapodás óriási győzelem Európa, elsősorban azonban Irán számára. A szankciók feloldása bizonyítéka annak, hogy Irán könynyűszerrel állt ellen az illegális amerikai politikának.” Iráni elemzők azt remélik, hogy a szankció feloldásával külföldi befektetők áradata fog az országba özönleni.
Az Európa Bizottság elnöke, Jacques Santer Birminghamben elmondta: Iránnal egyetértésben az Európai Unió is ellenezte az USA szankcióit „nemcsak azért, mert szerintünk nem törvényesek, hanem azért is, mert nem kívánatos eredményre vezetnek”. Számos EU-tagállam véli úgy, hogy a Helms- Burton törvény megsérti a nemzetközi törvényeket.
Tony Blair, a The Guardian című lapnak adott interjújában tompítani próbálta az ellentéteket, mondván: országa híd kíván lenni az EU és az USA között. „Arra szólítjuk fel Európát, hogy ismerje el az amerikai vezetésnek a világban betöltött értékét. Amerikát pedig arról szeretnénk meggyőzni, hogy az őt ért kritika nem azt az általános véleményt takarja, hogy az emberek nem látják szívesen Amerika jelenlétét Európában, hiszen ez egyszerűen nem igaz.”