Vissza a tartalomjegyzékhez

MORVAY PÉTER
Új atomkorszak

Több mint 36 ezer robbanófej - ennyi nukleáris fegyverrel rendelkezett a Time magazin összeállítása szerint 1998 tavaszán a világ nyolc atomhatalma. A földi civilizáció elpusztítására sokszorosan alkalmas atomarzenál a hidegháború évtizedei alatt a gyakorlatban biztosította a globális hadászati erőegyensúlyt. A kilencvenes évek végén azonban a nukleáris fegyvereket nacionalista vagy ideológiai ütőkártyaként tekintő országok feltűnése - amint az indiai robbantássorozat is bizonyította - beláthatatlan következményekkel járhat.

Újdelhiben tűzijátékkal és utcai ünnepléssel köszöntötték a hírt, hogy India az „atomklub” tagjává vált. Az örömünnep láttán a szomszédos Pakisztánban szinte azonnal megfogalmazódott a szándék, hogy kövessék az indiai robbantások példáját. A korábbi évek atomcsendjéhez szokott világ hirtelen ismét szembe kellett hogy nézzen a nukleáris fegyverkezés már meghaladottnak hitt következményeivel. A nemzetközi szerződések ellenére ma több ország birtokol atomfegyvert, mint bármikor korábban, és a felhalmozott készletek pusztító ereje is túlszárnyalja a hidegháborús évek szintjét.

A klub tagjai

Aligha véletlen, hogy hosszú időn keresztül az atomfegyverrel rendelkező országok listája azonos volt az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával. A Szovjetunió és az Egyesült Államok után Nagy Britannia 1952-ben, Franciaország 1961-ben, Kína pedig 1964-ben hajtott végre sikeres atomrobbantást.
Az Ötök által kialakított erőegyensúllyal szemben a hetvenes években három ország: India, Pakisztán és Izrael volt képes önálló atomprogram kialakítására. A hivatalosan meg nem erősített, de gyakorlatban tényként kezelt izraeli atomprogram válasz volt az „Iszlám Bomba” kifejlesztésére indult arab - elsősorban pakisztáni és iraki - fegyverkezési törekvésekre. Az izraeli nukleáris fegyverek azóta állandó hivatkozási alapként szolgálnak szinte az összes reménybeli atomklubtag számára. Az indiai vezetők siettek emlékeztetni az atomrobbantásokat elítélő Washingtont, hogy az USA volt egyedül, amely háborúban alkalmazta az atomfegyvert, és amely egyetlen szóval sem tiltakozott az izraeli nukleáris fegyverekkel szemben. Miért vonatkoznak más szabályok a harmadik világ nagyhatalmaira, mint az Ötökre? - teszik fel a kérdést Indiában és Pakisztánban.
A nyolctagú atomklub országai mellett a katonai szakértők további négy állam esetében feltételezik, hogy rendelkeznek atomfegyverekkel, vagy rövid időn belül előállíthatnak ilyeneket. Riasztó, hogy ezek az államok - Irán, Irak, Észak-Korea és Líbia - egyben a terrorizmus támogatásával vádolt országok közé tartoznak. Legutóbb áprilisban látott napvilágot olyan információ, miszerint Irán atomprogramjához az alvilág közvetítésével Kazahsztánból vásárolt a volt szovjet arzenálból ellopott robbanófejeket és dúsított urániumot.

Zsarolás a bombával?

A titkos atomprogrammal rendelkező országok a nukleáris fegyvereket nem valószínű, hogy háborús bevetésre szánják. Ezek az országok is tisztában vannak azzal, hogy atombombáik - amelyek között aktatáska méretű minifegyverek is vannak - esetleges egyoldalú bevetése milyen válaszlépést váltana ki a nagyhatalmak részéről. Céljuk sokkal inkább az lehet, hogy ellenfeleiket - elsősorban Izraelt és az Egyesült Államokat - sakkban tartsák egy katonai konfliktus esetén. Fennáll a veszélye annak is, hogy Irak vagy Irán a fegyvereket formálisan a kormányzathoz nem kötődő terrorista csoportoknak adja át. Ezek egy háború kitörésekor a siker reményében megzsarolhatnák az ellenfelet vagy szövetségeseit azzal, hogy az atomfegyvereket a terroristák a civil lakosság ellen vetik be. Egyes feltételezések szerint terroristák nukleáris fenyegetéssel próbálnák meg Izrael szövetségeseit, az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Törökországot semlegesíteni egy következő arab-izraeli háborúban.
Az atomterrorizmus lehetőségére figyelmeztetett a közelmúltban több orosz politikus - köztük Alekszander Lebegy tábornok - is, akik elmondták: a hetvenes években a KGB által kifejlesztett miniatűr atomfegyverek közül több mint száznak a Szovjetunió összeomlása után nyoma veszett. Katonai elemzők szerint a nukleáris terrorzimus mára annyira hihető realitássá vált, hogy háborús támadás esetén akár egy blöffként bejelentett fenyegetés is többórás, vagy akár többnapos késedelmet eredményezhet a megtámadott fél vagy szövetségesei számára, amely döntő lehet a konfliktus kimenetele szempontjából.


Atomprogrammal rendelkező országok

1. Egyesült Államok
Történet: 1945-ben hajtott végre először atomrobbantást. Azóta több mint 1030 kísérletet végzett, többet, mint a világ többi országa együttvéve.
Készlet: 12 070 robbanófej
Hordozórakéták hatótávolsága: 13 000 km, ezáltal képes a világ bármely pontját elérni

2. Nagy-Britannia
Történet: első teszt 1952-ben, eddig összesen 45.
Készlet: 380 robbanófej
Hordozórakéták hatótávolsága: 12 000 km

3. Franciaország
Történet: 1961 óta folytat kísérleteket, eddig 210 végrehajtott kísérlet. Legutóbb hat vitatott kísérleti robbantást hajtott végre 1995-ben és 1996-ban a Csendes-óceánon.
Készlet: 500 robbanófej
Hordozórakéták hatótávolsága: 5300 km

4. Oroszország
Történet: az USA után másodikként hajtott végre atomkísérletet, eddig 715-öt. A fegyverkezési verseny egykori éllovasa, robbanófejeinek száma azonban folyamatosan csökken.
Készlet: 22 500 robbanófej
Hordozórakéták hatótávolsága: 11 000 km

5. Kína
Történet: 1964-ben kezdte a nukleári kísérleteket, eddig 45-öt végzett.
Készlet: 450 robbanófej
Hordozórakéták hatótávolsága: 11 000 km

6. India
Történet: a most világszerte meglepetést keltett öt robbantást megelőzően 1974-ben hajtott végre először atomkísérletet.
Készlet: mintegy 65 robbanófej
Hordozórakéták hatótávolsága: 2500 km

Nyilvánosságra nem hozott atomprogrammal rendelkező országok
Izrael, Pakisztán, Irán, Irak, Észak-Korea, Líbia

Forrás: Time