Vissza a tartalomjegyzékhez


Hamisítják az eurót

Az új valuta még meg sem született, de már megvan az esély arra, hogy hamisítják. Ugyanis a napokban egy Air France járaton ellopták azt a szuperbiztos hologrambélyegzőt, amelyet 13 billió új euro bankjegy hamisítástól való megóvására terveztek. A bélyegző eltűnése valószínűleg pénzhamisítók tevékenységével hozható öszszefüggésbe, tehát azonnal fölmerült az aggodalom, hogy Európát hamis eurókkal fogják elárasztani - jelentette a Daily Telegraph.

Az egyszeri eredeti bélyegzőt - amelyre azoknak a hologramoknak a bankjegyekbe ültetéséhez volt szükség, amelyeket majd 2002 januárjában bocsátanak ki - a Brink’s biztonsági cég május 12-én Párizsban bízta az Air France munkatársaira, akik az AF 2522-es Párizs-München járaton helyezték el.
A Münchenbe való megérkezés után az Air France személyzete azonnal bekapcsolta a riasztórendszert, miután felfedezte, hogy a bélyegzőt tartalmazó kicsi, 2 font súlyú csomag eltűnt. A repülőgép átvizsgálása nem hozott eredményt. Az Air France nyilatkozata szerint nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy a csomag Párizsban - ahol a járat 20 percet késett - vagy Münchenben tűnt el.
Tegnap az Air France egyik szóvivője megerősítette, hogy a vállalatnak tudomása volt a csomag tartalmáról, amelyet különleges felügyelet alá helyeztek. A légitársaság, amely jogilag a lopásért felelős, vádat emelt ismeretlen személy ellen.
A bélyegzőt egy kis francia, Marne-la-Vallée melletti cég, a Hologramme Industries készítette, és épp egy München melletti német céghez akarták eljuttatni, amely az első euro bankjegyek nyomtatásával van megbízva, melyek bemutatkozása 2002. január 1-jén lehetőséget ad bármiféle komoly csalás elkövetésére. Elég, ha 500 vagy 200 eurós címletű bankjegyeket hamisítanak, melyek 350, illetve 140 angol fontot érnek majd.