Vissza a tartalomjegyzékhez


Két forduló közt
Összeállításunkban Tihanyi Péter kérdez ismert művészeket a választások második felvonása előtt tanulságokról, véleményükről és érzéseikről.

„Félek, hogy a szélsőjobbos szlogenek egyszer csak beérnek...”
Fehér László festőművész

- Az első forduló eredményét látva mi volt számodra a legváratlanabb és legtanulságosabb?
- Engem személy szerint nagyon megdöbbentett és megrázott a jobboldal és a szélsőjobb előretörése. Jól emlékszem még az 1992-es időszakra, amikor az újságokban megjelentek ezek a cikkek: „Termeszek rágják a magyar nép gerincét”, s a többi, s a többi. Rám ez akkor is megrázó erővel hatott. Az apósom erre azt mondta, hogy őt az ilyen mondatok és gondolatok a 44-es nyilas újságok hangnemére és stílusára emlékeztetik.
- Félelem érződik a mondataidban...
- Hát... nagyon aggasztónak tartom a dolgot, hogy finoman fejezzem ki magam. Nézd, ezek a szlogenek, amiket mondanak - és ahogy mondják - a történelemben egyszer már teret nyertek, vagyis zöld utat kaptak. És ugye tudjuk, hova vezettek. Nálunk is bizonyos rétegek - mint kiderült majdnem 6 százalék - adott szituációban vevők ezekre a szlogenekre és gondolatokra. Most, hogy bekerültek a parlamentbe, nyilván ezt állandóan hangoztatni és sulykolni fogják, ahol csak tudják, és félő, hogy egyszer csak „beérnek”.
- Vállalkoznál arra, hogy megtippeld a második forduló eredményét?
- Most egy olyan patthelyzet alakult ki, amikor is nem lehet elég okosnak lenni. Érdekes, hogy egy párt sem tudott úgy megerősödni, ahogy az előző választásokon. Tudod, nekem Tácon van a műtermem. Ez egy kis falu Székesfehérvár mellett. Még itt is nagyon megosztott volt a mezőny. Szinte minden induló párt kapott voksokat. Világosi Gábor győzött az SZDSZ részéről, pár vokssal maradt le a Fidesz-jelölt és szorosan mellette állt az MSZP-s. Nem mernék vállalkozni arra, hogy tippeljek. A másik meglepetés az SZDSZ nagy hátracsúszása volt. Erre két magyarázatot találok. Egyrészt úgy gondolom, hogy sok szavazójuk az MSZP-vel való koalíciójuk miatt pártolt el tőlük, másrészt túlzottan halk és szerény, arc nélküli, visszafogott kampányt folytattak. Azokat a jó eredményeket, amik egyértelműen az ő számlájukra írhatók, nem tudták sem elmondani, sem felmutatni a választóknak. Ha szabad ezt mondani, kicsit elintellektualizálták a dolgot. Talán lenne esély még az MSZP-SZDSZ-koalícióra, de ugyanez az esélye megvan a Fidesznek is, persze a kis csatlós pártok támogatásával.


„A sajtó csendesen és elegánsan átpártolt a Fideszhez...”
Siposhegyi Péter drámaíró


- Hogyan értékeled a választások első fordulójának eredményeit?
- Egyáltalán nem ért váratlanul, körülbelül erre számítottam. Tehát arra, hogy az MSZP megtartja szavazói táborát, és arra, hogy a Fidesz ennyire erős lesz, és esetleg kormányt is alakíthat. A Fidesz nagyon ügyesen összeszedett minden másik oldalon lévő - jobboldali, félig konzervatív, félig liberális - erőt, és vitathatatlan, hogy a Fidesz vezetője a magyar politikai mezőny egy nagyon kvalitásos tagja. Tehát a középszerű pártbürokratákkal szemben, akár tetszik, akár nem, egy tehetséges ember áll. Én azt látom ebben a pillanatban, hogy az fog történni, hogy Torgyán Józsefet valahogy bevéve a csapatba Orbán Viktor alakít kormányt. Ennek a kormánynak egyik nagy baja és veszélye az lenne, hogy kisgazda politikusok is lennének benne, akiknek a szellemi képességeit, hát, ismerjük.
- Mi a véleményed a Fidesz és a katolikus egyház egymásra borulásáról?
- Orbán Viktor - ezt kevesen tudják - ateista fiatalember. Ez azt jelenti, hogy körülbelül ugyanaz a véleménye a hagyományos egyházakról, mint a többiről. Természetesen elfogadta a katolikus egyház támogatását, mert ebben a helyzetben melyik az a politikus, aki nem ezt tette volna?
- Hogy érzed... van ok a pánikra?
- Nem... nem gondolnám. Nem érzem, hogy katasztrofális lenne a helyzet. Illetve annyi a katasztrófa ebben, hogy olyan legitimitással alakulhat meg egy kormány, amely mögött nincsen több, mint két-két és fél millió ember.
- Hogy érzed, kinek a pártján áll a sajtó?
- A sajtó szerintem szép csendesen, lazán és elegánsan a választások utáni második órában átpártolt a Fideszhez. Nézem a televíziós hírműsorokat, az újságokat, hallgatom a rádiót, és a hírek fő helyén jelenleg az áll, hogy a Fidesz kivel fog vagy kivel tudna kormányozni. Azaz, akarva vagy akaratlanul is a Fidesz győzelmét sugallják. A sajtó a címlapokon úgy hozta az első forduló utáni helyzetet, hogy fej fej mellett a két első, tehát gyakorlatilag döntetlen a meccs. A dologban az az agyrém, hogy valójában ez a meccs jelenleg még egyáltalán nem döntetlen, tehát e pillanatban az MSZP vezet. Én azt érzem, hogy a sajtó jelen pillanatban már arra játszik, hogy Orbán Viktor győzelme után konszolidáltan mindenki a helyén maradhasson. A másik érzésem az, hogy ez a négyéves ciklus nem fog „kimenni”, azaz a kettőezredik évben újra választások lesznek. Sőt, bárki nyerjen is most, ez akkor is így lesz. Tudniillik nem tudnak annyira nyerni, hogy négy évig megmaradjanak. Sőt, az is lehet, hogy jövő ilyenkor újra az urnák elé járulunk.


„Egy oltári nagy manipulációról van szó...”
Hobo - Földes László -zenész, előadóművész

- Tíz nap telt el a választások első fordulója óta. Érzékelsz-e valami változást?
- Nem igazán érzek semmilyen változást, szerintem az emberek szavazás iránti érdeklődése nem fokozódott, inkább csak a kampány durvult el. Sőt, hiába került nagyon előtérbe a médiában és az újságokban - már másról sem lehet olvasni és hallani, csak a kampányról... Engem különben a legjobban az lepett meg, hogy alig mentek el szavazni. Számomra ennek a jelentősége, üzenete sokkal hangsúlyosabb, mint az, hogy mi lett az eredmény. Ez a „miért” foglalkoztatja azokat is, akiket ismerek. Tudniillik most nagyon sok minden megtörténhet vagy eldőlhet. Nem tudom, milyen jó trükkel lehetne hatni az emberekre, hogy adják le a voksukat.
- Szerinted ki lesz - ha csak egy szavazattal is - a nyerő?
- Mivel egy oltári nagy manipulációról, „varázslásról” van szó, ezért ezt én nem látom át. Nem látom és nem tudom, valójában mi van a dolgok mögött. Még következtetni sem tudok, azt érzem, hogy még minden megtörténhet.
- Te mit szeretnél?
- Szeretnék józan embereket látni a parlamentben, akik hajlandók egymást elviselni, akkor is, ha nem hasonlóan gondolkoznak. És azt is szeretném, ha a győztesek valóban az országgal törődnének, és nem a saját hatalmuk fitogtatásával. És szeretném megköszönni, hogy megkérdeztél.