Vissza a tartalomjegyzékhez


Zemplényi elúsztatott négyszázmilliója

Nem kevesebb mint harminchárom rendbeli csalással és két rendbeli sikkasztással vádolja az ügyészség Zemplényi Györgyöt, a Magyar Úszószövetség volt menedzserét. Ügyvédje enyhítő körülményként az exmenedzser szavahihetőségét és beismerő vallomását, büntethetőségét kizáró okként pedig Zemplényi személyiségzavarát említette.

MUNKATÁRSUNKTÓL

Várhatóan még ebben a hónapban ítéletet hirdetnek az úgynevezett Zemplényi-ügyben. A kalandos életű férfi ellen, aki Svédországban katolikus püspöknek, Izraelben rabbinak adta ki magát, 402 millió forint értékű, harminchárom rendbeli csalás és két rendbeli sikkasztás vádjával indított eljárást a bíróság. Nem saját magáért, hanem az úszósportért úsztatott el saját bevallása szerint 213 és fél millió, az ügyészség szerint pedig bizonyíthatóan 325 millió forintot Zemplényi György, az úszóválogatott egykori menedzsere. „Nem érzem magam bűnösnek, de ártatlan sem vagyok” - mondta a tárgyaláson az igazságügyi orvosszakértő szerint „személyiségzavarral küszködő” Zemplényi. A vád képviselője szerint hétköznapi csalássorozat a per tárgya, a bűncselekmények jogi megítélése tiszta, problémamentes. Az elkövetésükhöz vezető külső motívumok pedig ebből a szempontból közömbösek. Az ügyész megítélése szerint Zemplényi György több száz millió forintnyi hitelt nem fizetett viszsza a különböző pénzintézeteknek, intézményeknek és magánszemélyeknek.
Schmidt Tamás, a Művészeti Alap egykori vezetője ellen pedig a fő vád az, hogy úgy adott garanciát Zemplényi két hitelfelvételéhez, hogy nem győződött meg a fedezetül felkínált műkincsek valódi értékéről. Ezzel több mint 110 milliós kárt okozott. Zemplényi ügyvédje szerint pedig védence a szabálytalan hitelfelvételekkel nem sikkasztást, csak szabálysértést követett el, hiszen nem saját céljaira, hanem az úszószövetség javára fordította a pénzt. Enyhítő körülményként az exmenedzser szavahihetőségét, és beismerő vallomását, büntethetőségét kizáró okként pedig Zemplényi személyiségzavarát említette.