Vissza a tartalomjegyzékhez


Tejporrá lett takarmány

HETEK-ÖSSZEFOGLALÁS

Továbbra is szakértők vizsgálják, hol és milyen mennyiségben értékesítették azt a háromszáz tonnányi import állattápszer-adalékot, mely tejporrá „minősítve” került az ország különböző élelmiszer-feldolgozó üzemeibe - tájékoztatta a Heteket Jakab János, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Németh Antal, a Földművelési Minisztérium osztályvezetője elmondta: a kérdéses állattápszer-adalék állat-egészségügyi szempontból teljesen megfelelőnek bizonyult, így behozatalára és további forgalmazására a hivatal engedélyével kerülhetett sor. Leszögezte: csak állati felhasználásra adtak zöld utat.
Mint ismeretes, a Franciaországból érkezett háromszáz tonna takarmány-kiegészítőt egy-két fiktív eladási tranzakcióval egy pécsi vállalkozó humán élelmiszerré, azaz zsíros tejporrá minősíttette. Az első lépésben a szintén saját nevén lévő betéti társaság számára értékesítette az árut, onnan viszont egy keszthelyi cég már zsíros tejporként vásárolhatta meg. A keszthelyiektől ismét Pécsett talált gazdára az import takarmányjavító. Azon persze ne csodálkozzunk, hogy az áru mindeddig ugyanott volt, az importáló bt. raktárában, azaz csak papíron vándorolt a cégek között. A „minőségi ugrástól” kezdve viszont felhasználók - sütödék, pékségek, édességfeldolgozó cégek és élelmiszer-ipari termékeket előállító vállalkozások - által az ország minden részére eljutott a „zsíros tejpor”. A lebukást mégsem valamilyen hivatal ellenkezése, hanem egy lakossági bejelentés okozta. Emiatt ugyanis az APEH megkezdte a pécsváradi cég könyvelésének vizsgálatát, melyben felfigyeltek az állati táp könyvelésben történt tejporrá alakítására. Az anyagból vett mintát jelenleg a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség elemzi. S a vizsgálatok során kiderült, hogy a takarmány-kiegészítő nem kaphatott volna engedélyt emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerként. A rendőrség két személyt őrizetbe vett csalás alapos gyanúja miatt.
Németh Antal osztályvezető lapunknak elmondta: az esettől függetlenül meg lehet bízni a magyar élelmiszerekben. Azon felvetésünkre, miszerint a Szekszárdi Húsipari Rt. dolgozói tavaly bejelentették, hogy bizonytalan eredetű új-zélandi húst dolgoztattak fel velük, a minisztérium munkatársa kifejtette: az esetet megvizsgálták, alaptalannak bizonyult a szakszervezet munkatársainak gyanúja. Lapunknak több szakember egybehangzóan állította, hogy a nagyobb cégek által előállított termékeknél kizárt a visszaélés. Az úgynevezett házaknál készített élelmiszereknél fontos garanciát jelent, ha ismerik az előállítót. Magyarországon volt már példa arra, hogy a dögkutakból kiemelt állatok húsából készített terméket próbáltak árusítani. Illetve egyes szegényebb régiókban a családi orvvadászok által elejtett vaddisznók húsából készítettek füstölt termékeket. Ez azért veszélyes, mert a vaddisznó húsa súlyos betegségek kórokozóját hordozhatja.