Vissza a tartalomjegyzékhez

SZAKONYI DÁVID
Új frontok a plakátháborúban

A napokban az ország különböző területein jelentek meg a Baloldali Ifjúsági Társulás azóta híressé vált plakátjai, amelyeken Orbán Viktort mint marionettfigurát mutatják be, akit Torgyán József és Csurka István mozgat. Az Országos Választási Bizottság elítélte a művet, mondván: nem illik a választási kampány tisztaságához. Tóbiás József, a BIT elnöke a Heteknek elmondta, hogy egyszerűen egy politikai karikatúrával akarták felhívni a választók figyelmét a jobboldalon megfigyelhető öszszefüggésre.
A Fidesz a sajtóban igyekszik kibeszélni magát az Orbán-Torgyán helyzetből, de közben sok helyen visszaléptek a kisgazdák javára. Sőt, Lezsák Sándor a polgári szövetség prominens tagja egy interjúban kifejezte: nem érti, miért kellene elhatárolódniuk a MIÉP-től. A BIT a plakáttal azt kívánta elősegíteni, hogy a választók tisztán láthassák: miközben a Fidesz szavakban „angolna módjára” bújik ki a kisgazdákkal való együttműködésre vonatkozó kérdések alól, az egyoldalú visszalépésekkel már hallgatólagos koalíciós megállapodást kötött.
MIÉP-es kiadványként jelölték meg azt a szórólapot, amely a Fideszre való szavazásra buzdít. „A Horn kormány lefaragta a szociális juttatásokat, új adókkal és intézkedésekkel nyomorba jutatta a magyarságot. Elősegítette, hogy a külföldi befektetők elsorvasszák a magyar ipart. A globális spekulánsokat és haszonlesőket támogatja” - szól a szöveg, amely felszólít, hogy mindezek megváltoztatása érdekében a polgárok a Fideszre szavazzanak. Győri Béla, a MIÉP sajtófőnöke lapunknak nyilatkozva cáfolta, hogy a szórólap az ő munkájuk lett volna. Újpesten a Fidesz választási kiadványa, a Polgári Kispest miatt a szocialista jelölt fordult a helyi választási bizottsághoz, amely helyt adott a panasznak. Burány Sándortól, a kerület MSZP-elnökétől az MTI megtudta: a helyi választási bizottsághoz beadvánnyal fordult a szocialista párt amiatt, hogy a Fidesz és az MSZP választási esélyéről készült Gallup-felmérést hétfőn közzétette az említett kiadványban a Fidesz. A Magyar Szocialista Párt egy másik közleménye szerint Illés Zoltán, a Fidesz alelnöke tettleg bántalmazta a Baloldali Ifjúsági Társulás egyik aktivistáját. Középiskolások éppen letiltott „marionettes plakátokat” helyeztek el, amikor 8-10 fideszes sértegetni kezdte őket, és egyiküket Illés Zoltán, a Fidesz alelnöke „a nyakánál fogva ráncigálni kezdte”. Az MSZP szerint egy rendőr közbelépésére volt szükség a fiatalember testi épségének megőrzésére. A Fidesz némileg másképp emlékezik az esetre, szerintük csak annyi történt, hogy az Országos Választási Bizottság által is törvénytelennek ítélt plakátokat ragasztó BIT-eseket a rendőrség Illés Zoltán jelenlétében igazoltatta.