Vissza a tartalomjegyzékhez


Utolsó üzenetek a választóknak

HETEK-ÖSSZEFOGLALÁS

„Remélem, nem az 1990-94 között csődöt mondott pártok képviselői jönnek vissza, akik megpróbálták az embereket a maguk képére átformálni és egyfajta nosztalgiát igyekeztek ébreszteni a Horthy-rendszer iránt” - mondta Horn Gyula pártelnök-miniszterelnök Győrött. Rámutatott: a stabilizáció érdekében a bérből és fizetésből élők vállalták a legnagyobb áldozatot. Az elmúlt évtől azonban emelkednek a reálbérek, s a következő időszakban évről évre javulni fognak a munkavállalók életkörülményei. Horn Gyula figyelmeztette a választókat: ne hallgassanak azokra, akik el akarják herdálni, amit az emberek áldozatos munkájával sikerült elérni. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke kampányzáró sajtótájékoztatóján kijelentette: nemcsak az elkövetkező négy évről születik döntés vasárnap, hanem az ország hosszú távú sorsa dől el. Kifejtette: ha a szavazók többsége a jelenlegi kormány leváltása mellett dönt, akkor több bizonytalansággal kell szembenézniük, mivel a Fidesz nem adott választ arra, hogy koalícióra lépne-e a Független Kisgazdapárttal. Hangsúlyozta: szerencsésebb, őszintébb és tisztességesebb lenne, ha a párt nyíltan beszélne szövetségi politikájáról. Kuncze Gábor a bizonytalanságot növelő jelenségek közé sorolta azt is, hogy Csurka István, a MIÉP elnöke kilátásba helyezte, hogy támogatni fogja az esetleges Fidesz- kisgazda koalíciót.
Kuncze Gábor közölte: jelenleg nem kalkulál azzal a lehetőséggel, hogy patthelyzet esetén az MSZP és a Fidesz nagykoalíciót köt. Hozzátette: egyébként sincs joga nyilatkozni erről, mivel a döntés az érintettekre tartozik.
„A MIÉP a tudatos magyarságot viszi be a parlamentbe, ahol nem a mérleg, hanem az igazság nyelve lesz” - mondotta Csurka István Debrecenben pártja kampányzáró nagygyűlésén. A MIÉP elnöke ismét utalt arra a pánikra, amely a jelenlegi hatalomban tört ki azt követően, hogy kiderült, a MIÉP parlamenti erővé vált. Csurka feltette a kérdést: nem érti, milyen veszélyről beszélnek a kormánypártok, ha csak arról nem, hogy egy esetleges számonkérés következhet. Csurka István „ölelkezésbe fajuló vitának” minősítette a Horn-Orbán szócsatát, amely szerinte újabb bizonyítékát adta, hogy készül a nagykoalíció, a választók újabb hatalmas becsapása. Kiderült, hogy a „tűz nem tűz, a víz pedig nem víz”, s a hatalomért mindenre elszántak - mondta.
Nem lesz nagykoalíció -
jelentette ki pártja kampányzáró, Nyíregyházán tartott nagygyűlésén Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Párt elnöke. A politikus hangsúlyozta: a választók azért szavaztak a Fidesz-MDF-KDNP szövetségre, mert más utat akarnak a jelenleginél, s ezzel a bizalommal nem élhetnek vissza. Hozzátette: van esély arra, hogy a második fordulóban megszerezzék a kormányalakításhoz szükséges többséget, s ehhez 135 választókerületben kell nyerniük a három párt jelöltjeinek.