Vissza a tartalomjegyzékhez


Az igazi Drakula

Egy XV. századi kéziratot találtak Svájcban, amely részletesem beszámol Vlad Tepes havasalföldi vajda alias Drakula rémtetteiről - egy svájci tudós bejelentésére hivatkozva. A hétoldalas szöveget, amely az 1430-ban született és 1476-ban meghalt főúr életéről szóló egyik legrégebbi írásos emlék, a Svájc északkeleti részén fekvő Sankt Gallen barokk apátságban fedezték fel.
A kéziratot több száz éve az apátságban őrzik, és először 1820-ban került nyilvánosságra, majd ismét a feledés homálya borította - közölte Karl Schmucki, az apátsági könyvtár tudományos munkatársa, aki akkor bukkant rá a kéziratra, amikor a hírhedt vajdáról szóló új könyvéhez gyűjtött anyagot. A szöveget 1460 és 1470 között között két szerzetes írta, akiknek sikerült megmenekülni a karóba húzástól, amely a „Karóba húzó” csúfnéven is ismert kényúr kedvenc foglalatossága volt. Az ördög jelentésű dracul román szóból eredő Drakula nevet Vlad Tepes még apjától örökölte. 1456 és 1462 között tartó uralma alatt a vajda emberek ezreit kínoztatta meg és végeztette ki válogatott kegyetlenséggel. A Sankt Gallen-i kézirat elmeséli, hogyan fogatott el háromszáz cigányt, süttette meg hármukat és etette meg a többiekkel.
A havasalföldi vámpír mítosza a XIX. századi ír regényíró, Bram Stocker Dracula című regénye révén tett szert „világhírnévre”.
A kéziratot más dokumentumokkal együtt még az idén kiállítják Sankt Gallenben. (MTI)