Vissza a tartalomjegyzékhez


3400 éves ős kosárlabdapálya

3400 éves labdajáték pályájának maradványaira bukkant Mexikóban egy kanadai-angol kutatócsoport. A lelet alapján maga a játék leginkább a kosárlabdához hasonlíthatott.
A csendes-óceáni partvidéken, Paso del la Amadánál kiásott pálya jó ötszáz évvel korábbi az eddig Közép-Amerikában talált hasonló leleteknél, és ezzel a maga nemében „korelnök”.
„Magáról a labdajátékról csak nagyon keveset tudunk” - írják British Columbia Egyetemének kutatói a Nature tudományos magazin legújabb számában. A Warren Hill vezette kutatócsoport tagjai abban azonban bizonyosak, hogy a labdajáték mélyen gyökerezett az akkori társadalmak politikai, vallási és társadalmi életében.
A pálya lényegében egy 80 méter hosszú keskeny folyosó, amelyben egy gumiszerű labdát ütővel továbbítottak vagy kézzel dobtak. A játék célja feltehetően az volt, hogy a labdát átjuttassák a folyosón falmagasságban lévő gyűrűn. Ha tényleg így volt, akkor valódi „ős kosárlabdapályára” bukkantak a régészek. Ehhez hasonló játékok Közép-Amerikában a spanyol hódítás idejében is divatban voltak. Nem ismeretes azonban, hogy a játékszabályok változatlanok maradtak-e évezredeken át. (CNN)