Vissza a tartalomjegyzékhez


Járt utat járatlanért

Ismeretlen útvonalon rendszerint az emberek legalább egyötöde eltéved - állítja egy közlekedéskutatói felmérés. A hiba azonban gyakran az elavult térképekben keresendő, mely évente több mint 350 ezer tonna fölöslegesen elpöfékelt benzint jelent.
Az Ordnance Survey angol kartográfiai vállalat évente háromezer változást tüntet fel térképein, így az 1995-ös kiadása nem kevesebb mint kilencezer téves információt tartalmaz a mai útviszonyokhoz képest. Mivel sokan éjszaka tévednek el, ezért olyan speciális fényvisszaverő kódokkal ellátott térképet fejlesztettek ki, mely az általánosan kivilágított utca fényében is remekül látható. Köztudott, hogy a hölgyek hamarabb feladják a keresést, viszont bátrabban kérnek segítséget, míg a férfiak inkább tesznek még néhány felesleges kört.
Nem csoda hát, hogy igen közkedveltekké váltak az ún. „fejjel lefelé” térképek is, melyeket a délről észak felé utazóknak ajánlanak. Noha az ilyeneken Liverpool Anglia jobb oldalán helyezkedik el, a vezető mégis könnyedén tájékozódik rajta. Viszont aki az 1500 fontért beszerezhető, autóba építhető, műholdas navigáló szerkezetet túl költségesnek tartaná, még mindig választhatja a londoni taxisofőrök jól bevált módszerét: mielőtt kézhez kapnák engedélyüket, két évig „magolják” városuk teljes térképét, hogy aztán levizsgázhassanak útvonalismeretből. (Telegraph)