Vissza a tartalomjegyzékhez

MATUSIK GABRIELLA SZILVÁSI ÁGNES
Kávé és sütemény

A szász eredetű német szokás a „Kaffe und Kuchen” hasonlatos az angliai ötórai teához. Ez a kedves német szokás kezdetben csak a gazdagok kiváltsága volt, mivel a kávé ritkáságnak számított Európában. Manapság azonban, amikor csak tehetik, kora délután három és öt óra között összeül a család apraja-nagyja. A kávé mellé a háziasszony saját kezűleg készíti el a süteményt, amit aztán a nappaliban szervíroz, hétvégeken esetleg a meghívott barátoknak is. A következőkben a németek legkedveltebb süteményének jól bevált receptjét adjuk közre. Bármilyen finom legyen is a kávé és a sütemény, ezeknek az alkalmaknak az igazi ízét az együtt, családias légkörben eltöltött idő adja meg!

Túrótorta (Ksekuchen)
Hozzávalók:
25 dkg Rama, 25 dkg cukor, 5 tojás, 1 kg túró, 2 csomag vanília pudingpor, 1 evőkanál citromlé, 1-1,5 dl habtejszín.

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a tojás fehérjét felverjük és félretesszük. A tojás sárgáját a cukorral és a citromlével simára keverjük, majd a Rama margarinnal habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a túrót, amit előzőleg a habtejszínnel fellágyítunk (mivel a német túró hígabb a magyarnál), valamint a pudingport. Legvégül a tojáshabot óvatosan beleforgatjuk. Az így kapott laza masszát egy kivajazott, morzsázott tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben 150 C0-on kb. 1,5 óráig sütjük. Miután a sütemény kihűlt, a formából kiszedjük és tálaljuk.