Vissza a tartalomjegyzékhez

MÓD JULIANNA
Európa közepe

A 259 méter magas Sas-hegy élő szabadtéri múzeum Budapest szívében, a városgyűrűtől teljesen körbezárva. Helyzetéből adódóan a 30 hektáros terület egy bioszféra rezervátum, ami része a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak.
Ahogy azt Siklósi Engelbert szakvezetőtől megtudtuk, a Sas-hegy különleges botanikai jelentősége abban rejlik, hogy itt kis területen találhatók meg a magyar dolomitflóra legjellegzetesebb képviselői, mint például a magyar gurgolya, a budai nyúlfarkfű, az István király-szegfű vagy a fokozottan védett csikófark. A területnek nemcsak növény-, hanem állatvilága is változatos; rovarvilága gazdag, egyik különleges nevezetessége a pannon-gyík.
A hegy fekvése különleges. Ennek oka, hogy kiegyenlített klimatikus hatások érik: egyenlő távolságra van mind az Egyenlítőtől, mind a Sarkponttól, az Atlanti-óceántól és a szárazföld belsejétől, a középhegység pedig átmenetet képez a síkság és a magas hegység között. Míg a hegy déli lábánál mediterrán, sivatagi növényzet alakult ki - melyhez hasonló Szicíliában található -, addig az északi oldalon havasi, magashegységi növényekre bukkanunk. Hasonló természeti értékkel egyetlen európai főváros sem büszkélkedhet, ezért fontos a terület megőrzése. Éppen emiatt csak szakvezetéssel, csoportosan látogatható.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságán 5-20 fős csoportok jelentkezését várják a 325-9503 vagy a 325-9509 telefonon Siklósi Engelbertnél. A szakvezetés ingyenes, időtartama körülbelül egy óra. A látogatásra legalkalmasabb időpont az április-május hónap.