Vissza a tartalomjegyzékhez

SASS SZILVESZTER
Arsenal, a nagyágyú


Ole-Gunnar Solksjaer, a Manchester United norvég csatára. Kihagyták a helyzetet

Tavaly novemberben valószínűleg még a legmerészebb Arsenal-drukkerek sem hitték volna, hogy kedvencük fölényesen fogja megnyerni az angol labdarúgó-bajnokságot, a Premier Ligát. A csoda megtörtént. Akkor még 13 ponttal voltak a Manchester United mögött, valahol az ötödik-hatodik helyen, most azonban négy ponttal elsők, úgy, hogy ráadásul kevesebb meccset is játszottak. Az Ágyúsok (ez a becenevük) már matematikailag is bebiztosították aranyérmüket. Ez az Everton elleni 4-0-ás eredménnyel vált biztossá.
Az Arsenal teljesítménye lehengerlő. Sorozatban 14 mérkőzésükön maradtak veretlenek, a legutóbbi meccseken pedig látványos, gólgazdag játékot produkáltak.
Az angolok az arany első számú nyerőemberének Arsene Wengert, a londoni csapat francia edzőjét tartják, ő az első külföldi edző, aki angol bajnoknak mondhatja magát.
- Ez pályafutásom leggyönyörűbb pillanata. Sokan azt hiszik, hogy egy külföldi tréner nem tud bajnokságot nyerni. Büszke vagyok, hogy én lehettem az első, büszke vagyok a játékosaimra - nyilatkozta Wenger. Sikerének egyik titka valószínűleg az lehetett, hogy az Arsenal idáig unalmas, de eredményes játékát látványos, ám igencsak rizikós játékkal váltotta fel.
Az edző érdemének tartják még, hogy sikerült összehoznia a külföldi és a hazai játékosokat. Ennek egyik bizonyítéka, hogy Dennis Bergkampot mind a játékosok, mind az újságírók az Év Labdarúgójának választották. Idei teljesítményével a holland játékos lett a londoni közönség első számú kedvence, pedig ezelőtt mindenki a másik gólzsáktól, Ian Wrighttól volt elragadtatva. Wright azonban nem keseredett el:
- Itt maradok még két évig. Minek menjek el? Jövőre megyünk a Bajnokok Ligájába, ami minden sztárjátékos számára egy álom - jelentte ki.
Az Arsenal mellesleg duplázhat is, hiszen bejutott az FA Kupa döntőjébe, ahol a legyengült Newcastle United ellen játszik.
A bajnokságnak persze voltak nagy vesztesei is. A legnagyobb vesztes a „Vörös Ördögök”, azaz a Manchester United volt, Anglia legnépszerűbb csapata. Az MU idén a Bajnokok Ligájában is esélyes volt, a bajnokságot szinte már megnyerték, ám egy váratlan fordulattal minden kicsúszott a kezükből. Erre a fordulatra több magyarázat van. Egyrészt lehetséges, hogy a játékosok kissé elszálltak, ám az is elképzelhető, hogy a francia csillag, Eric Cantona tavalyi kiválása pótolhatatlan volt, a csapat vezéregyéniség nélkül maradt. Valószínűleg a Manchester vezetői is érzik a bajt - az MU mellesleg a világ egyik leggazdagabb csapata -, a francia helyére az olasz irányítót, Del Pierót szemelték ki maguknak. Pechükre azonban az olasz éppen a napokban hosszabbította meg 2003-ig szerződését a Juventusszal.
Alex Ferguson, a „Vörös Ördögök” skót edzője csak gratulálni tudott az Arsenalnak, szerinte „minden csapat, amely bajnokságot nyer, minden elismerést megérdemel”.
A Manchester számára a legfontosabbat azonban Peter Schmeichel, a Manchester dán kapusa mondta ki:
- Le kell vonnunk a megfelelő következtetéseket. Tanulnunk kell a leckéből.