Vissza a tartalomjegyzékhez


Sikerre ítélve

Michael Lake, az Európai Bizottság egy hónapja kinevezett új magyarországi nagykövete csütörtökön Szegeden tett egynapos látogatást.

MUNKATÁRSUNKTÓL

Az Európai Unió nem azért jött létre, hogy gazdaggá tegye az embereket vagy megoldja a családi problémáikat - mondta egy szegedi fórumon Michael Lake, az Európai Bizottság magyarországi delegációjának egy hónapja kinevezett új vezetője. A nagykövet hangsúlyozta, hogy az EU elsődleges célja egy európai háború kitörésének megakadályozása. Magyarország EU-csatlakozásával kapcsolatban kijelentette, túlzott optimizmusra és elbizakodottságra nincs ok. A csatlakozás nagyon sok munkával és erőfeszítéssel fog járni, s eközben nem sértheti sem a magyar, sem az európai érdekeket. Hangsúlyozta, hogy jelenleg sem a bebocsátásra váró országok, sem az EU nem áll készen a csatlakozásra. A nagykövet egyúttal figyelmeztetett: Európa egy nagyon gyorsan mozgó vonat, amely nem áll és nem állhat meg. Magyarországnak számba kell vennie, ha Európához akar csatlakozni, ezt kell megcéloznia.
Arra a kérdésre, hogy a monetáris unió esetleges sikere vagy sikertelensége hogyan befolyásolja majd Magyarország csatlakozási esélyeit, Michael Lake azt válaszolta: a feltevés hipotetikusnak tekinthető, a monetáris unió sikerre van ítélve.