Vissza a tartalomjegyzékhez


Győzelemre áll a kedélyes Lebegy

Oroszországban 89 tartomány van, és időről időre új kormányzót választanak az élükre - ebben semmi szokatlan nincs. A krasznojarszki régió azonban kiválik a többi közül: tele van természeti kincsekkel, nem beszélve a „végtelen” szibériai erdőkről. A kormányzói székért összesen nyolc jelölt indult, köztük egy hölgy is, aki miatt a népnyelv mindjárt el is nevezte a csapatot „Hófehérke és a hét törpének”.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A két fő esélyes, a jelenlegi kormányzó, Zubov és Lebegy generális közötti küzdelem visszafogottan kezdődött. Kampánybeszédeik során következetesen kerülték az ellenfél nevének emlegetését. „Az akasztott ember házában nem beszélnek kötélről” elvet követve Zubov gyűlésein nem hangzik el Lebegy neve, utóbbi pedig a maga korteshadjáratában többször felhívta a figyelmet arra, hogy a konkurenciáról - ahogy a halottakról is - vagy jót vagy semmit.
Lebegy az idén új imázzsal lépett a választópolgárok elé. A régi agresszivitást, vészjósló tekintetet és megközelíthetetlenséget feledtetve, a tábornok most magabiztos, jólöltözött, kedélyes. Gyűlésein általában anekdotával indít, hosszasan méltatja a helybelieket, válaszol a kérdésekre. Amerre csak megy az utcán, az emberek fürtökben lógnak az ablakokban. Némely hölgyek szurkolókat megszégyenítő hangerővel biztosítják őt arról, hogy szeretik, ismerik, és rá fognak szavazni - különösen azután, hogy Párizsból elhozta magával Krasznojarszkba Alain Delont kampányolni.
A nép csodára vár: eljön majd egy megváltó, aki egy szempillantás alatt megold minden problémát. A választás első fordulójában Lebegy tábornoknak mindössze néhány szavazat hiányzott az elsöprő győzelemhez. Kevesen kételkednek abban, hogy ő lesz Krasznojarszk kormányzója. Vannak azonban, akik tartanak a generális diktátori ambícióitól, s attól, hogy megfelelő szaktudás híján a gazdasági felvirágzás helyett hanyatlás kezdődik majd el. A tartomány elkülönülésével is riogatnak, emlékeztetve arra, hogy a szomszédos tartomány kormányzója nem más, mint Lebegy fivére. Még azt is felemlegetik, hogy a tábornok ugyanazon a napon született, mint Adolf Hitler.
Milyen esélyekkel jöhet szóba Lebegy mint következő orosz elnök? Ha kormányzóként sikeresen megbirkózik a problémákkal, és felvirágoztatja Krasznojarszk tartományát, akkor elképzelhető, hogy 2000-ben vállon fogják bevinni a Kremlbe. Némelyek a kormányzói székben mégis inkább csapdát sejtenek, melyet a hatalom mögött álló multimilliomos iparbárók állítottak fel Lebegynek: hadd rostokoljon csak Szibériában, ezzel is kevesebb az elnöki posztra pályázók száma.