Vissza a tartalomjegyzékhez

SZABÓ IBOLYA ANNA
NAGYÍTÓ
Annan is felelős Ruandáért

Kofi Annan tudott a ruandai népirtás előkészületeiről, irodája utasítására azonban az ENSZ nem tett semmit - állítja a The New Yorker című magazin legutóbbi száma. Annan a nemzetközi közösség tagállamait hibáztatja a passzív magatartásért, miközben Amerika és Franciaország egymásban keresi a felelőst a népirtás kirobbanásáért.
Az ENSZ magas rangú tisztviselői tisztában voltak azzal, hogy mi készül Ruandában. Kevesen tudják azonban azt, hogy a mostani ENSZ-főtitkár, a békefenntartó erők akkori parancsnoka személyesen is felelős a történtekért. Romeo Dallaire tábornok 1994. január 11-én értesítette feletteseit, hogy a hutu kormány parancsot adott a tuszi lakosság összeírására, vélhetően kiirtásuk céljával. A gyanút Annan irodája spekulatívnak minősítette, és Dallaire parancsot kapott, hogy ne avatkozzon be az eseményekbe.
Az ENSZ illetékesei mindent megtettek annak megakadályozására, hogy kiderüljön: ki látta a faxüzenetet, és pontosan ki adott utasítást a tábornoknak a passzív magatartásra. 1996-ban az ENSZ elismerte, hogy bizonyos információkat visszatartottak a Biztonsági Tanácstól. Kofi Annan tavaly megtagadta az engedélyt Dallaire-től, hogy tanúskodjon a ruandai népirtást vizsgáló belga bizottság előtt. Indoklása szerint a főtitkár „nem hitte”, hogy a tanúvallomás a nemzetközi szervezet érdekeit szolgálná.
Annan kijelentette, hogy nincs semmi, amit meg kellene bánnia. „Jó lett volna, ha azok, akik most annyit írnak az esetről, akkor tudtak volna naponta foglalkozni vele, rákényszerítve kormányaikat a cselekvésre.” Kofi Annan mindemellett kénytelen volt elismerni a nemzetközi erők kudarcát, és azt, hogy igaza van Dallaire tábornoknak: a békefenntartók egyetlen dandárjának megerősítése százezrek életét menthette volna meg.
Eközben tovább folyik az a francia parlamenti vizsgálat, amely azt igyekszik kideríteni, milyen mértékben tekinthető felelősnek a francia kormány a több mint félmillió ember halálát okozó mészárlásért.
Franciaország és az Egyesült Államok egymásra mutogat a ruandai és burundi elnök halálát okozó repülőgép-katasztrófa ügyében is, amely végső soron a népirtáshoz vezetett, és amelyben központi kérdés lenne annak kiderítése, honnan származtak a repülőgépre kilőtt rakéták. A francia külügyminiszter, Hubert Vedrine védelmébe vette a francia külpolitikát, azt állítva, hogy Párizs minden eszközzel megpróbálta leállítani a véres eseményeket, és igyekezett békekötést elérni. „A legtöbb nagy ország nem szereti Afrikát, és nem hisz a jövőjében. Franciaországnak legalább volt határozott Afrika-politikája” - hárította el a felelősséget Vedrine.