Vissza a tartalomjegyzékhez


Német katonák a Cahalban

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Tizenhét német kadét kezdte meg háromhetes izraeli látogatását a héten. Németország a zsidó állam ötvenéves fennállása alatt első alkalommal küldött katonákat kiképzésre Izraelbe, akik megérkezésüket követően elsőként Helmut Willmann német vezérkari főnök társaságában ellátogattak a jeruzsálemi Holocaust Múzeumba.
„Azért kezdtük a programot a Jad Vasemmel, mert ez olyan fontos része a történelemnek, amit nekünk ismernünk kell” - nyilatkozta Willmann, aki szerint a katonai csereprogram fő célja a szakszerű hivatásgyakorlás előmozdítása, de „tagadhatatlanul nagy szerepet játszik benne maga a történelem is.” Izrael és Németország 1965-ben vette fel a teljes körű diplomáciai kapcsolatokat egymással. Ma a katonai együttműködés keretében Németország tengeralattjárókat gyárt az izraeli haditengerészet számára és a két ország titkosszolgálata is egyezteti információit.
A hétköznapokban a helyzet korántsem ilyen rózsás. A német hadseregen belül ismét felszínre törtek az antiszemita megnyilvánulások. Már az év elején parlamenti vizsgálatot vont maga után egy elítélt neonáci előadása a tiszti akadémián, és a katonák „hagyományőrző” náci gyakorlatait megörökítő amatőr videofelvételek.