Vissza a tartalomjegyzékhez


Mélyül a ciprusi válság

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Törökországnak és Görögországnak amerikai közvetítői segítséggel sem sikerült dűlőre jutniuk Ciprus újraegyesítéséről. A boszniai háború lezárásában döntő érdemeket szerzett Richard Holbrooke tárgyalásainak kudarca azt jelenti, hogy a ciprusi válság továbbra is a mediterrán térség első számú konfliktusforrása marad.
Három napon keresztül ingázott Holbrooke amerikai különmegbízott Ciprus törökök lakta északi és görögök lakta déli, szögesdróttal elválasztott területei között. „Az előrelépés érdekében mind az északi, mind a déli cipriótáknak kellene valamiféle engedményt tenni, de ezt eddig egyik részről sem tapasztaltam” - mondta az amerikai közvetítő, aki kijelentette: egyelőre nincsenek további javaslatai.
Az ankarai kormány szerint a helyzet elmérgesedéséért az Európai Unió a felelős, mivel Európa csak a görög ciprióta kormányzatnak ajánlotta fel az unióhoz való csatlakozást. A török ciprióták vezetője, Rauf Denktash az általa kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaság görög elismerését és Ciprusnak az EU-ba való felvételéről szóló tárgyalások felfüggesztését követeli.
A több mint húsz éve tartó válságot súlyosbítja, hogy a görög ciprióták orosz gyártmányú légvédelmi rakétákat kívánnak telepíteni a sziget déli részére. Az ankarai kormány - amelynek jelenleg harmincezer főnyi katonasága állomásozik Észak-Cipruson - kijelentette, kész akár katonai erővel is megakadályozni az S-300-as töltetek telepítését.