Vissza a tartalomjegyzékhez


Szerelmi dráma a Vatikánban?

Még a vatikáni rejtélyek boncolgatásában gyakorlott olasz újságírók is csak találgatják: mi válthatta ki a legutóbbi leszámolást a miniállamban? A Szentszék „igyekszik elrejteni a személyes indítékokat” - állítja a londoni Daily Telegraph. Svájci szakértők szerint a hármas gyilkosság körülményei szexuális motívumokra utalnak.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS


Alois Estermann ezredes és felesége a venezuelai Gladys Meza Romero pápai audiencián.
A vatikáni kapuk bezárultak
Fotó: MTI

A vatikáni kapukat már rég bezárták, amikor május 4-én éjjel vérbe fagyva találták lakásán a Pápai Gárda frissen kinevezett parancsnokát, feleségét, valamint egy fiatal gárdistát. A 44 éves Alois Estermann alezredest néhány órával korábban nevezte ki a pápa a Svájci Gárda több mint öt hónapja betöltetlen parancsnoki posztjára. A tett színhelyén ugyancsak holtan találták Estermann - korábban modellként dolgozó - feleségét és a 23 éves Cedric Tornay-t. A hivatalos vatikáni jelentés szerint a gyilkosságot a fiatal gárdista követte el, majd saját kezével vetett véget életének. A La Republica című napilap figyelemre méltónak találja, hogy Joaquin Navarro-Valls pápai szóvivő a gyilkosságot követő első sajtótájékoztatóján cáfolta, hogy az áldozatokat és a tettest ruhátlanul találták, és a szobában likőrös poharak voltak.
„Miért kellett ezt annyira hangsúlyozni, amikor nem is hangzott el erre vonatkozó kérdés?” - találgat az olasz lap, amely szerint a vatikáni szóvivőnek „szeme sem rebbent, amikor azt firtatták: igaz-e, hogy Tornay a parancsnok feleségének a szeretője volt?”
A Vatikán nem hozta nyilvánosságra annak a levélnek a tartalmát sem, melyet a gyilkos egyik barátjának hagyott hátra, azzal, hogy juttassa el családjának. A Daily Telegraph megszólaltatott egy volt svájci gárdistát, aki közelről ismerte a gyilkost. Jacques Fierz elmondta, hogy Tornay „teljesen normális” volt, és nem olyasvalaki, aki hajlamos lett volna „őrültségi rohamra”. A vatikáni hivatalos verzió szerint a fiatalember azért fogott fegyvert, mert egy fegyelmi vétség miatt megvonták tőle a megígért kitüntetést.
A genfi egyetem professzora, Willy Pasini pszichiáter az angol lapnak kijelentette: „Ennek a történetnek a hátterében egy titok van. Normális esetben viselkedési jelek időben figyelmeztetnek egy ilyen gyilkos őrültségre. Ha az előléptetés el is maradt, ez nem indíték egy ember meggyilkolására. Az ilyen esetekben általában egy szexuális indíttatású történetről van szó.”
A CNN hírtelevízió összeállítása szerint legutóbb tavaly esett gyilkosság áldozatául magas rangú vatikáni tisztviselő. Az olasz rendőrség homoszexuális gyilkosságnak nevezte a Vatikán protokollirodájában dolgozó Enrico Sini Luzi olasz nemes meggyilkolását, akivel római lakásán végeztek.
A rejtélyes vatikáni halálesetek között a legtöbb találgatásra I. János Pál pápa váratlan elhunyta adott alkalmat 1978-ban. A mindössze 33 napot uralkodó Albino Luciani, a „mosolygós pápa” elődeihez képest fiatalon, 66 évesen lépett a trónra. A kitűnő egészségnek örvendő pápát holtan találták ágyában aznap reggel, amikor állítólag nyilvánosságra készült hozni a vatikáni bankbotrányban érintett bíborosok listáját. I. János Pálnak lefekvés előtt egy csésze kávét szolgáltak fel. A széles körű találgatások ellenére a Vatikán boncolás nélkül sietve temette el Luciani pápát.