Vissza a tartalomjegyzékhez

NAGY ERIKA
Továbbra is az alsóbb régiókban

A Budapesti Értéktőzsdére - követve a nyugati és az ázsiai piacokat - az árfolyamok alacsonyabb szinten való ingadozása volt jellemző. A részvényindex (BUX) még csak meg sem közelítette az elmúlt időszakban elért 9000 pontos csúcsot. Japán piaci szakértők a New York-i hossz közeli végétől tartanak, úgy gondolják, rövid időn belül esedékes egy jelentősebb korrekció. Ezzel magyarázható, hogy sok japán pénzintézet megváltoztatta portfóliója súlyozását az európai részvények javára, és az amerikai, illetve japán értékpapírok rovására. Mindezen várakozások arra engednek következtetni, hogy rövid és középtávon a Budapesti Értéktőzsdén sem várható nagy „szárnyalás”, de kétségtelen, hogy a beáramló tőke segíthet abban, hogy egy esetleges jelentős amerikai árfolyamesés csak kisebb mértékben gyűrűzzön be az európai tőzsdékre.
Az elmúlt időszakban a hazai piacon a hétfői emelkedés után ismét az árfolyamok csökkenése volt jellemző. Tovább folytatta az előző héten megkezdett mélyrepülését a Richter, ára már jóval 22 ezer forint alatt áll. Erősen ingadozott a Mol árfolyama, átmeneti erősödés után 6300 forint alá esett. A két vegyipari cég, a TVK és a BorsodChem viszonylag jól tartotta magát, bár az utóbbi árfolyama szerdán nagyobb mértékben - 320 forinttal - csökkent. Rekord osztalékot fizet a Zwack. A közgyűlési határozat értelmében - az átlagos 6-8 százalékkal ellentétben - 27,5 százalékos osztalék kifizetésére kerül sor a társaságnál. A részvény árfolyama is tartja a jónak mondható 4500-4600 forintos szintet.
Fontos lehet az az információ, miszerint a Fővárosi Önkormányzat értékesíteni kívánja 800 millió forint névértékű tőzsdei részvényekből álló portfólióját, melynek árfolyamértéke ennek legalább a tízszerese. A részvénycsomag több mint 80 százaléka (650 millió) Matáv, a fennmaradó 150 millió pedig TVK, BÁV és Rába. A megjelenő kínálat - főleg a Matáv esetében - lejjebb szoríthatja az árfolyamot.
Új határidős termékek bevezetéséről döntött a tőzsdetanács hétfői ülésén. További három devizával (japán jen, svájci frank, angol font) és három egyedi részvénnyel (Matáv, Mol, TVK) bővül a határidős lista. Ezek kereskedése egy-másfél hónapon belül indul. Az egyedi részvények határidős piaca a külföldiek előtt is nyitva áll majd, így vélhetően az érdeklődésre kezdetben sem lesz panasz.