Vissza a tartalomjegyzékhez

POGÁCSÁS PÉTER
Kamattámogatás fejlesztéshez

Néhány éve már létezik egy kis- és középvállalkozások számára kialakított támogatási konstrukció, kihasználtsága mégis meglehetősen alacsonynak mondható, pedig az ipari minisztérium által meghirdetett program ezen vállalkozások versenyképességének javulását, beszállítói kapcsolatainak bővülését hivatott szolgálni.

A pályázat fő célja a nemzetközi téren is versenyképes árualapok létrehozása, tehát elsősorban az eladandó termékek fejlesztése. A pályázati kiírás szerint a támogatás jelenleg olyan beruházáshoz igényelhető, amely technológia, illetve idegenforgalmi szálláshelyek fejlesztését célozza. Emellett új termékek gyártását, vagy régi, de keresett termékek gyártásának kapacitásbővítését szolgálja. A támogatásra az a legalább egy éve működő belföldi egyéni vállalkozó vagy társas vállalkozás pályázhat, amely foglalkoztatottjainak száma nem haladja meg a 250 főt, nettó árbevétele a 4 milliárd forintot, és tulajdonosai között egyetlen ennél nagyobb vállalkozásnak sincs 25 százalékot meghaladó részesedése.
A hitelért azok folyamodhatnak, akiknek a konstrukcióban részt vevő kereskedelmi bankok valamelyikével sikerült a hitelfelvételről megállapodniuk. A bank kamata nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat mértékét. A kamattámogatás mértéke célonként és lejárati évenként különböző, 20 százaléktól 70 százalékig terjed. A részletesebb feltételekről érdeklődni lehet az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium vállalkozásfejlesztési főosztályán, illetve információhoz lehet jutni a minisztérium internet-oldalán () keresztül is.