Vissza a tartalomjegyzékhez


Stabil gazdaság

Erősödik idén a tavaly kibontakozott konjunktúra, a GDP növekedése eléri a 4-5 százalékot - jelentette a Pénzügykutató Rt. Az idei évre a hazai fogyasztás 4 százalékos, a beruházások 11-12 százalékos, az ipari termelés 10 százalékos és a mezőgazdasági termelés 2 százalékos növekedését jelzi tanulmánykötetében a kutatóintézet.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A kutatók szerint a gazdaság növekedésének alapja 1998-ban kiszélesedik: míg az elmúlt évben a növekedés motorja elsősorban az export volt, addig idén jelentős szerephez juthat a belső fogyasztás bővülése is. A jelentés a negatívumok között említi az infláció csökkenésének lassulását. A Pénzügykutató Rt. átlagosan 15,5 százalékos inflációt prognosztizál az 1998-as évre.
A részvénytársaság egyébként megváltoztatta éves jelentéseinek sorozatcímét. Eddig ugyanis a gazdasági elemzések címe „Jelentések az alagútból” volt, ezentúl pedig „Pillantás a hídról” lesz. Ez is mutatja, hogy pozitív irányba módosult a kutatóintézetnek a magyar gazdaság helyzetéről alkotott véleménye. Ezt a meggyőződést erősítette Lengyel László elnök-vezérigazgató is, amikor azt mondta, hogy tavaly lezárult a piacgazdaságba való átmenet legnehezebb szakasza, és lehetőség nyílt a gazdaság konszolidációjára. Lengyel szerint a parlamenti választások kimenetele nem gyakorol majd jelentős hatást a gazdasági folyamatokra.