Vissza a tartalomjegyzékhez


Az euro a jen konkurense

Egy erős és stabil Európa, nyitott piacokkal előnyös mind Amerika, mind a világ számára - mondta Bill Clinton amerikai elnök az európai gazdasági és pénzügyi unió (EMU) létrejöttét üdvözölve.

MUNKATÁRSUNKTÓL


Az euro. Ilyen Fotó: MTI

A Standard and Poor’s amerikai hitelminősítő intézet szerint az EMU-tagok hitelképessége nagyon erős. Az euroövezethez tartozó tizenegy ország tavalyi GDP-je 19 százalékkal elmaradt ugyan az Egyesült Államokétól, de 49 százalékkal megelőzi a világ második gazdaságának, Japánnak a teljesítményét - állította az EU statisztikai hivatala.
A japán pénzpiacokon még számokban nem mérhető az EMU bejelentésének hatása, de a szakértői véleményekből az eurótól való félelem érződik. Attól tartanak ugyanis, hogy az euro - a dollár mellett - újabb konkurense lesz a jennek, mely aligha válhat e két kulcsvalutával azonos fontosságú pénzzé.
Ennek ellenére a brüsszeli csúcskonferencián nem a gazdaság volt a középpontban. Kevés szó esett az egyes valuták egymáshoz kötéséről, amely megalapozza a jövőre induló euro kezdő árfolyamát, annál több vitát váltott ki az Európai Központi Bank (ECB) elnökének személye. A francia és a holland jelölt több hete tartó csatájából - kompromisszummal - a holland Wim Duisenberg jött ki győztesen, aki ígéretet tett arra, hogy 2002-ben „önként” lemond a francia Jean-Claude Trichet javára. Bár a holland bankelnök a német fél támogatottja volt, a németek nem tartják tisztességesnek ezt a megoldást, sőt úgy látják, hogy ezzel nemzetközi szerződést szegtek meg. A Handelsblatt című német lap szerint a bankelnök körüli huzavona komoly elégtétel és megerősítés az euro ellenzőinek. A Brüsszelben történtek a német-francia viszony új korszakának kezdetét jelentik. A lap szerint a Kohl-Mitterrand tengely már a múlté, a felek nincsenek tekintettel egymásra, és Párizsnak csak az a fontos, hogy elérje a saját céljait.