Vissza a tartalomjegyzékhez

FITOS MARIANN
Más napok

A menstruációs ciklussal kapcsolatban sokféle kérdés merül fel. Mi az oka a rosszulléteknek? Milyen higiéniai előírásokat kell betartanunk? Ajánlott-e a tampon használata, és milyen veszélyforrásai vannak a ciklus ideje alatti szexuális életnek? A kérdésekkel kapcsolatban Dr. Oláh Kingát, a Schöpf-Merei Ágost Kórház szülész-nőgyógyászát és Dr. Resli Istvánt, a Kalocsai Városi Kórház szülész-nőgyógyászát kérdeztem.

A menstruáció természetes élettani folyamat, ami azonban bizonyos kötöttségekkel jár. A menstruációs rosszulléteknek két csoportja van. Az egyik a menstruációs időszakot megelőző néhány napot érinti: hangulatváltozás, a koncentráló képesség csökkenése. A másik a menstruációval fellépő fájdalmak, görcsök, amelyek társulhatnak hányingerrel, szédüléssel, esetleg ájulással is. Ezeknek a fájdalmaknak elsősorban hormonális okai vannak, de lehet anatómiai (fejlődési rendellenesség, kis méh, keskeny csípő, daganat…) vagy pszichés is, mivel a rosszulléttől való félelem gyakorlatilag gerjeszti a fájdalmat. Ezt feloldhatjuk beszélgetéssel - nem ízléses persze közönség előtt „kibeszélni” a témát -, esetleg kezelhetjük enyhe fájdalomcsillapítóval. Komolyabb görcsök elkerülésére pedig már a ciklus ideje előtt három-négy nappal érdemes elkezdeni bizonyos gyulladás- és fájdalomcsökkentő gyógyszerek szedését, amennyiben nincs ellenjavallat a gyógyszerekkel kapcsolatban.
A női szervezet anatómiailag érzékenyebb a külső hatásokra, mint a férfi. Ezt figyelembe véve fontos az időjárásnak megfelelő öltözködés és a bőséges folyadékfelvétel, emellett nem tanácsos sokáig visszatartani a vizeletet, hiszen ez húgyúti fertőzések kialakulását idézheti elő. Az alhasi fájdalmak utalhatnak valamilyen kismedencei gyulladásra is. Mivel ennek következményei csökkenthetik egy későbbi teherbe esés lehetőségét, érdemes időben kezelni a gyulladást. Fontos a megfelelő tisztálkodás is. A vízben ázó szappan fertőzések forrása lehet, használat után ezért célszerű gondosan lemosni és száraz helyre tenni. Ennél higiénikusabb megoldás a folyékony szappan használata.
A manapság használatos eszközök közül a tampont általában praktikus okokból választják, a nőgyógyászok által azonban nem javasolt. Dr. Resli István véleménye szerint használata során súlyosabb megbetegedés ugyan ritkán fordul elő, ha azonban nem történik meg időben a csere, baktériumok kerülhetnek a szervezetbe, és gyulladásos góc alakulhat ki. A baktériumok egy része olyan méreganyagokat termel, amelyek komolyabb - akár sokkig fokozódó - roszszullétet is okozhatnak. Dr. Oláh Kinga ehhez hozzáfűzte, hogy tapasztalatai szerint elterjedt az a hit, hogy a tampon megfelelő biztonságot nyújt a kórokozók ellen, s akár uszodába is el lehet vele menni az érintett napok alatt. A doktornő elismerte a tampon praktikusságát, azonban feltétlenül három-négy óránkénti cserét javasol megfelelő higiénés körülmények mellett. Ezek a feltételek (mosakodási és kézmosási lehetőségek) az iskolák, éttermek mosdóiban, nyilvános illemhelyeken viszont általában nem adottak. Nem szerencsés az éjszakai használat sem, ugyanis a kórokozók szaporodása miatt úgynevezett toxin (méreganyag) képződhet, mely a vérmérgezéshez hasonló allergiás állapotot tud létrehozni. Ez a skarláthoz hasonló, bőrkiütéssel, hidegrázással, magas lázzal, borzongással járó fertőzés - „sokk szindróma” - gyógyítható, ha időben észreveszik. „A tampon nem fogamzásgátló!” - tette még hozzá az orvosnő, utalva arra a tévhitre, mely a gyermek-nőgyógyászaton szerzett tapasztalatai szerint meglehetősen elterjedt.
Általában elmondható, hogy nemcsak a tampon, hanem az egyéb eszközök esetében is nagy gondot kell fordítani az időbeni cserére, a higiéniára. Javasolható a gyógyszertárakban beszerezhető steril vatta, illetve a boltokban kapható betétek használata is. Ez utóbbiak előnye, hogy a korszerű kiszerelés révén egyrészt megfelelően diszkrét, mászrészt a csomagolás segítségével használat után láthatatlanul elsüllyeszthető a mellékhelyiségek kijelölt tárolóiban, ami környezetünk higiéniáját és civilizáltságát is szolgálja. Az érintett napok alatt alhasi vérbőség jellemző, melynek során sokkal nagyobb a fertőződés veszélye, ezért nemcsak az uszodát érdemes elkerülni, hanem a kádban való ücsörgést is. A szakorvosok a szóban forgó időszakra egybehangzóan a szexuális élet szüneteltetését javasolják. Előfordulhat ugyanis, hogy ilyen módon méhnyálkahártya-darabkák kerülnek a hasüregbe, ami később alhasi panaszokat okozhat, kialakulhat szövődmény, sőt meddőséghez is vezethet.
A témához ugyan nem kapcsolódik szorosan, de jelentősége miatt a szakorvosok fontosnak tartották megemlíteni a nőgyógyászati rákszűrést.
A nőgyógyászati daganatok közül a leggyakoribb, egyben a legkönnyebben megelőzhető daganatos megbetegedés a méhnyakrák, melyet gyógyszeresen kezelni ugyan nem lehet, de kezdeti stádiumban egy ötperces műtéti beavatkozással teljes mértékben ki lehet küszöbölni. Itt is érvényes az, hogy minél hamarabb észlelik a betegséget, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Tizennyolc és hatvanöt éves kor között érdemes az évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálatot elvégeztetni. A méhnyakrák legsúlyosabb rizikófaktorai a dohányzás, a túl fiatalon megkezdett szexuális élet, a gyakori partnercsere, illetve a partner promiszkuitása (gyakori partnercseréje), melyek a nőre nézve - többek között a vírusfertőzés veszélye miatt - növelik a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. Ezért elsősorban az ő számukra van nagy jelentősége a szűrővizsgálatnak.