Vissza a tartalomjegyzékhez

LOCSMÁNDI ANDREA
Üröm a minisztérium előtt

Továbbra sincs egyezség arról, hogy az Üröm-Csókavár köfejtőben kinek kell hatástalanítani az oda közel harminc éve lerakott gáztisztító masszát. A legpesszimistább szakértői vélemények szerint ez a környezetszennyezés veszélyezteti a budai gyógyfürdők vizét, mivel cianid kerülhet a vízbe.

Kovács Árpád, a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) helyettes államtitkára az ügyben tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a tárca két változatot is kidolgozott a szennyeződés felszámolására. Az úgynevezett A-változat azt feltételezi, hogy a Fővárosi Gázművek Rt. (Főgáz) végrehajtja az elsőfokon született környezetvédelmi határozatot, miszerint a cég a „felelős” a masszáért. Ebben az esetben a KTM intézkedési tervének legfontosabb pontja a Főgáz kármentesítésének folyamatos műszaki és hatósági ellenőrzése, valamint az észak-budai termál karsztrendszer veszélyeztetését feltáró tanulmány készítése. Amennyiben a Főgáz nem ezt teszi, akkor a B-változat értelmében a KTM lép közbe, de a felszámolás költségét a gázművekre terheli. A gázmasszát 1999. december 31-ig kell eltávolítani. A teljes kárelhárítás költsége becslések szerint leglább 2-2,5 milliárd forint - fejtette ki Kovács Árpád.
Bátyi Béla, Főgáz ellátási igazgatója a Heteknek elmondta a jogelődjük, az Óbudai Gázművek 1962-ben teljesen szabályosan helyezte ide a hulladékot, igaz akkor még senki sem tudta, hogy ez az anyag veszélyes is lehet. A hulladék 1992-ben „minősült” veszélyes hulladékká. „Soha nem vitattuk, hogy mi raktuk le azt az anyagot, de nem mi tároljuk. Tárolásról azért nem lehet beszélni, mert 1976-tól betiltották a további lerakást, és eljöttünk arról a területről. Ha valaki azt mondja nekünk 1967-ben, amikor jogszerűen jártunk el, hogy ez veszélyes hulladék, akkor mi egy grammot se raktunk volna le - érvel az igazgató, hozzátéve -: nem a mi tulajdonunk a massza, sem a telek.” A megoldás az lenne, ha a hulladékot egy hermetikusan zárt tárolóban helyeznék el a kőfejtő másik részén.