Vissza a tartalomjegyzékhez

MAGYARY FERENC
Elvörösödik-e a Fidesz?

Horn Gyula miniszterelnök nélkül zajlott az Accurcius Jogászegylet által szervezett Horn-Orbán „párbaj.” Az a száz levélíró sem ment el, aki nyílt levélben fordult a nyilvánossághoz, hogy ezen a nyílt vitán vegyen részt a kormányfő. A százötven főnyi hallgatóság túlnyomó része az egyetemisták közül került ki.
Orbán Viktor rövid bevezetőjében elmondta: az idősek úgy gondolják, hogy a fiatal generáció nem kész az általuk még a kommunista rendszer alatt elkezdett munka folytatására. Attól tartanak, hogy életük munkája - az ami az előző rendszerben értéket teremtett - elporlik. Orbán szerint a fiataloknak ezért máshogy, a jót megbecsülve kell beszélni az elmúlt negyven évről.
A Fidesz elnöke kérdésre válaszolva kizártnak tartotta, hogy pártja az MSZP-vel kössön szövetséget. „A miniszterelnök olyan messzire ment el a Fidesz lejáratásában, hogy ez kizárja az együttműködés lehetőségét” - mondta, hozzátéve: „A két párt szavazótábora is kizárja ezt.” A Független Kisgazdapárttal való választási együttműködés lehetőségeit firtató kérdésre Orbán így felelt: „A Fidesz nem tervez ilyen együttműködést, de a koalíció megkötése alapjában véve hatalmi kérdés... Május 11-én hajnalban, az eredmények ismeretében majd elgondolkozunk.”
„Kívülről látva nem érthető a Fidesz eltávolodása a liberális oldalról” - jegyezte meg egy fiatal egyetemista, aki szerint a Fidesz arculatát az is meghatározza, hogy milyen a viszonya a magyar múlt kritikus időszakaihoz, például a Horthy-korszakhoz.
„Nem vagyok liberális - mondta erre Orbán Viktor, aki egyébként még a mai napig a Liberális Internacionálé alelnöke -, de konzervatív sem vagyok” - tette hozzá. „Ember vagyok, akihez a szabadelvűség áll közel.” A két világháború közötti rendszer meghatározására nézve megjegyezte: szerinte nem pontosak a használt kifejezések, mint például az „úri rendszer”. Szerinte „több mérlegelést igényelnek ezek a szavak”.
Az egyik hozzászóló idézte a Fidesz - MPP „Polgári Magyarországért” című vitairatában az SZDSZ-re használt kifejezéseket: „A nemzet hagyományos alapjai ellen harcot indító kis, agresszív csoport, amelyik hatalmában tartja a sajtót, gazdasági kulcspozíciókat, a nagytőke pártja.” „Ez tökéletesen egyezik a közismert Csurka-dolgozat állításaival, és igazából kódolt antiszemitizmus” - hangzott a megjegyzés.
„Az elemzésben megfogalmazott állításokat tartom - jelentette ki a Fidesz miniszterelnök-jelöltje - és igazolni is tudom... És gondolja ki-ki, ahogy akarja” - tette hozzá. Ő ezeket a kérdéseket jogi-szociológiai problémaként kezeli, és így kívánja megoldani is. Mint hangsúlyozta: bizonyítani tudja, hogy 1990-97 között a gazdasági döntéseket tudatosan a nagyvállalatok javára és a kisvállalkozások rovására hozták. A államháztartási hiányt pedig szándékosan magasabb kamatokkal finanszírozták, hogy ezzel a pénzzel bizonyos csoportokat gazdagítsanak.