Vissza a tartalomjegyzékhez


Ügynökök voltak

HETEK-ÖSSZEFOGLALÁS

Parlamenti mandátumáról való lemondásra szólította fel az Egyes fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzésére létrejött bizottság Keresztes Sándor volt KDNP-s, jelenleg független képviselőt, valamint Vankó Magdolna MSZP-s képviselőt, mivel mindketten az úgynevezett ügynöktörvénybe ütköző tevékenységben vettek részt.
Keresztest a bizottság nyilatkozata szerint kétszer is beszervezték. A Belügyminisztérium II/5-a alosztálya 1957. szeptember 30-án a Budapesti Országos Börtönben szervezte be. A politikus ekkor a „Magyar Károly” fedőnevet kapta. 1958. március 5-én lelkiismereti konfliktusai miatt kérte a kapcsolat megszüntetését, ami meg is történt. A következő időpont 1974. július 24. volt, amikor a BM III/III-1/a alosztály tagja lett, s a Szent István Társulat működéséről, valamint a Magyar Katolikus Egyház életéről adott egyszer-egyszer jelentést. Keresztes 1989-ben többedmagával megalapította a Kereszténydemokrata Néppártot. 1990-ben honatya lett, többek között a Nemzetbiztonsági különbizottságnak is tagja volt. Amikor az Antall-kormány kinevezte a Magyar Köztársaság vatikáni nagykövetének, lemondott képviselői mandátumáról. Az 1994-ben kezdődött országgyűlési ciklusban először a KDNP képviselőjeként működött, majd a párton belüli viszályokra hivatkozva kilépett a frakcióból, jelenleg független képviselő.
Vankó Magdolnát 1985. szeptember 11-től a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság III/III-as osztálya foglalkoztatta 1987. február 24. napjáig. A fenti időszakban több jelentést adott ellenzéki, egyházi személyekről, alternatív szervezetek munkájáról, működéséről. Vankó 1985-ben újságíró képesítést szerzett, számos lapnál dolgozott, 1993-ban az időközben megszűnt Belső Hang ökumenikus lap főszerkesztője volt. 1990-ben megalapította az MSZP hívő tagozatát, amelynek azóta is vezetője, ebben a minőségében egyik kidolgozója az MSZP valláspolitikai programjának. 1994 óta képviselő, az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságban dolgozik. Tagja az MSZP-frakció BIT-es tagjait tömörítő ifjúsági és modernizációs munkacsoportjának.