Vissza a tartalomjegyzékhez


Ízlések és ízeltlábúak

Hosszú szünet után végre ismét skorpiók és ízeltlábúak serege gazdagítja a pekingi éttermek fogásait, akárcsak hajdan a császári udvarban, később pedig a kulturális forradalom szűkös napjaiban, amikor ezeket a csemegéket főként a szervezet proteinpótlása miatt fogyasztották. A kínai emberek manapság nem annyira egészségügyi megfontolásból, mint inkább az újdonság kedvéért ropogtatják az alaposan megsózott skorpió, kabóca, sáska, szöcske és nem utolsósorban a selyemhernyóbáb ínyencfalatokat. Ezek között a legkapósabb a magas proteintartalmú és méregtelenítő hatású, a pirítóshoz hasonló skorpiószirom. Hamburger formátumú értékesítése esetén nem kizárt a „Mc-csípsz” elnevezés. Nem csoda hát, ha Kína-szerte várják a kifinomultabb „ízeltekre” vágyó, vastagabb pénztárcájú vendégeket az elegánsabb éttermekbe. (USA Today)