Parajos fogasszeletek csőben sütve
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg fogasfilé,
40 dkg tisztított parajlevél, 2 evőkanál liszt, 25 dkg vaj,
15 dkg reszelt füstölt sajt, 2 tojássárgája, 5 gerezd
fokhagyma, só, fehérbors, száraz fehér bor
A filézett és bőrétől megtisztított fogast nyolc
egyenlő nagyságú szeletre vágjuk. Sózzuk, lisztben
megforgatjuk és kevés vajon mindkét oldalát pirosra sütjük.
Kivesszük a serpenyőből és egy nem túl magas peremű tepsibe
helyezzük, félretesszük. Elkészítjük a sűrű bevonó
mártást. Megfonnyasztjuk a vajon az összezúzott fokhagymát,
rádobjuk a megmosott parajleveleket és elkeverjük. Sózzuk,
borsozzuk, majd két evőkanál lisztet szórunk rá. A liszttel
néhány másodpercig pirítjuk, majd egy kevés vízzel és az 1
dl fehérborral felengedjük. Egy-két percig forraljuk.
Levesszük a tűzről, belekeverjük a reszelt sajt felét és a
tojások sárgáját. Az így elkészített mártást a már
előkészített halszeletekre halmozzuk és a maradék reszelt
sajtot a tetejére szórjuk. Kevés fehérbort öntünk a tepsibe
és előmelegített sütőben közepes lángon szép pirosra
sütjük. Vajas, petrezselymes burgonyával tálaljuk.