Vissza a tartalomjegyzékhez

MÓD JULIANNA
Jó, ha tudjuk

Nemsokára itt a nyári szünet, az utazások időszaka. Tervezgetni már most is elkezdhetünk. Jó, ha tisztában vagyunk a lehetőségeinkkel, és utánanézünk, milyen kedvezményeket vehetünk igénybe, mert ez lényegesen csökkentheti a kiadásainkat.

Kedvezmények I.

1. Minden magyar és külföldi diák kiválthatja a nemzetközi diákigazolványt. Az igazolvány kilencven országban érvényes, és múzeumokban, kulturális létesítményeknél, sportolásnál, közlekedésnél 20-50 százalékos kedvezmény igénybevételére jogosít fel. Igénybe vehető segítségkérésre és ingyenes tanácskérésre is a 44-181-666 9205-ös telefonszámú helpline információs vonalon. Ára 700 forint, s mindössze egy fénykép szükséges hozzá. Az igazolvány évente meghosszabbítható.

2. Ifjúsági szállás, amely egy tagkártyával vehető igénybe. A kártya segítségével mind az öt földrészen, így természetesen hazánkban is, több ezer - az adott ország árszínvonalához képest a legolcsóbb - Youth Hostelben szállhatunk meg. A szállások igénybevétele nincs korhatárhoz kötve (kivétel Bajorország). Ezzel a kártyával feltétlenül érdemes még kihasználni a nemzetközi Eurolines-járatokra érvényes 10 százalékos Volán-kedvezményt. Ára 700 forint, és mindig az adott év végéig érvényes.

3. A Youth Hostel-tagkártyával szálláskatalógusból választhatjuk ki, hol fogjuk tölteni az éjszakát. Két kötete - az egyik az Európával, a másik a többi kontinenssel kapcsolatos információkat tartalmazza - a Szabadság téri Express Utazási Irodában vásárolható meg. Itt személyi igazolvány ellenében kiírhatjuk a szükséges adatokat, vagy a könyv árának összegét letétben hagyva el is vihetjük azt, és fénymásolhatjuk a számunkra fontos részeket. A Semmelweis u. 4. szám alatti Express irodában számítógép útján 5 dollár értékben lefoglalhatjuk a kívánt szállásokat. Az összeg forintban is fizethető.

4. A GO 25 (FIYTO) ifjúsági kártyafüzet 12 éves kortól 26 éves korig váltható ki, foglalkozástól és állampolgárságtól függetlenül. A kék kártyához egy darab 16 kupont tartalmazó tájékoztató füzet tartozik, amelyre a kártya tulajdonosának például a londoni Madame Tussauds viaszszobrainál, vagy a New York-i Empire State Buildingben 20-50 százalékos kedvezményt adnak. Ára 600 forint. A kártya a kiállítástól számított egy évig érvényes.

5. A Teacher-igazolványt tanárok válthatják ki. Ez külföldön, múzeumi belépőknél biztosít kedvezményt. Ára 700 forint, és fényképpel érvényes.
Egy utazó többféle kártyát is kiválthat.

Kedvezmények II.

Rácz József, az V. kerületi, Zoltán utcai Express Utazási Iroda vezetőjének tájékoztatása szerint a közlekedési eszközök igénybevételénél az alábbi nemzetközi kedvezményeket vehetjük igénybe:
Vasúton: 27 európai és afrikai vasútvonalra érvényes kedvezményes InterRail bérlet kapható. Az eddigi évek gyakorlatához képest újdonságként megjelent a 26 év fölöttieknek szóló InterRail bérlet is. Számos kedvezmény kötődik ezekhez a bérletekhez: hegyi vasutak, magánvasutak, hajóstársaságok árengedménye. A BIJ-kedvezménnyel a 26 éven aluliak Budapestről 250 nyugat-európai célállomásra, illetve útvonalra átlagosan 30 százalékos kedvezménnyel válthatják meg vasúti jegyeiket, mely két hónapig érvényes.
Eurodominó jegyet bárki válthat, ha - Nagy-Britannia kivételével - Európába kíván utazni. Oda-vissza utazásra 50 százalékos kedvezményt jelent. Segítségével az adott országban 3-5-10 napot utazhatunk ingyen, távolságtól függetlenül. Egyéb, egyes országok közötti kedvezményeket is igénybe vehetünk:
City Star-kedvezményt használhatunk Magyarország, Németország és Svájc területén bármilyen, előre meghatározott útvonalon, érvényessége egy hónap.
A volt szocialista országokba 30-75 százalékos kedvezménynyel vásárolható meg a vonatjegy. Szlovákiába például 70 százalékkal olcsóbban utazhatunk.
Tetszőleges időpontra kiváltható 4 napos bécsi látogatás esetén a 9200 forintos vonatjegy magában foglalja a városi tömegközlekedésre szóló ingyenjegyet is.
Budapestről Münchenbe az idei év október végéig 1 hónapos tartózkodás esetén féláron váltható vonatjegy.
Buszkedvezmények: a Euroline járataira 26 év alatt az ifjúsági kedvezmény 10 százalék.
Repülőjáratokon: légitársaságoktól függően, diákigazolvánnyal vagy a GO 25 igazolvánnyal rendelkező fiatalok részére hosszú lejáratú, kedvezményes repülőjegyek kaphatók, ezt viszont csak az utazás előtt egy héttel lehet lefoglalni.
A Zoltán utcai Express irodában a 311-6418-es, illetve a 311-9898-as telefonszámon további információkkal állnak az érdeklődők rendelkezésére.