Vissza a tartalomjegyzékhez

FITOS MARIANN
Tekervényes utakon

Május van. A fák zöldellnek, lassan ruhatárunk is kicserélődik. Itt az ideje, hogy előkerüljenek kétkerekű járgányaink. A szokásos rutinellenőrzések végeztével - melyeket célszerű szakemberre bízni - elindulhatunk az orrunk után, csatlakozhatunk esetleg egy túracsoporthoz, de választhatunk számos túrajavaslat közül is.
A Frigoria könyvkiadó gondozásában 1996-ban megjelent „Kerékpárral Budapesten és környékén” című útleírás egyik szerzője, Bergmann Péter évente mintegy 2500 km-t kerekezik. A tapasztalt túrázó hasznos tanácsokkal szolgált a Heteknek: érdemes vásárlás előtt eldönteni, milyen célra szeretnénk használni kerékpárunkat. A mountain bike - mely tíz évvel ezelőtt Kaliforniában még „beach bike”-ként volt ismeretes - nemcsak hegyi biciklizésre, hanem túrázásra is alkalmas. Ugyanis az áttételezése olyan, amely megkönnyíti a tekerést, így minden terepen kiválóan használható. Ennél azonban jobban járunk, ha a kifejezetten túrázásra kifejlesztett, úgynevezett túrakerékpár mellett döntünk. Minden márkának megvan az alacsonyabb színvonalú változata. Az igazán jó márkákat (GT, Scott, Cannondale, Trek, Peugeot, Mongoose) nem a nagyáruházakban, hanem a kisebb biciklisboltokban vásárolhatjuk meg.
Ha komolyabban szeretnénk edzeni, a manapság divatos pulzusmérő segítségével az eltervezett edzésprogram szerint szabályozható a tekerés alatti összteljesítmény.
A váltó használatát az út- és időjárási viszonyok határozzák meg. Az a jó, ha állandó pedálfordulatszámot tartunk - percenként 60 és 90 között -, tehát nem szükséges a legkisebb emelkedőnél mindjárt a legkönnyebb fokozatra kapcsolni.
Ha hosszabb, több napos túrát tervezünk, érdemes előtte „megpörgetni” magunkat egy-egy rövidebb úttal, hogy megfelelő kondícióba kerüljünk. Egy oda-vissza 40 km-es táv - amelynek felénél pihenőt is beiktathatunk - ideális bemelegítő lehet. Az útvonal megválasztásánál figyeljünk a táj domborzatára, a szintkülönbségekre. A folyóvölgyek - mint például a Duna menti utak - általában jó terepnek bizonyulnak a 16 éves kor alatti gyerekek számára is.
Indulás előtt ne felejtsük el megnézni a fékek állapotát, a világítást, legyen nálunk pumpa, megfelelő méretű villáskulcsok, csavarhúzók, illetve gumijavító és gumileemelő eszközök, hogy minden eshetőségre felkészültek legyünk. Vigyünk magunkkal kulacsot - benne természetesen innivalóval, ebben a legjobb választás a víz -, világos színű sapkát és csokit, ami - ha elfáradunk - helyrebillentheti a vércukorszintet. Nyári napsütésben vigyünk magunkkal - és használjunk is - napolajat.
Ily módon felszerelkezve útra kelhetünk, de közben ne felejtsük el: az a lényeg, hogy kikapcsolódjunk egy kicsit, távol a város zajától.