Vissza a tartalomjegyzékhez


Sztárok nélkül


Az észak-amerikai profi jégkorong liga nem szünetel. Nem esnek hanyatt a vb-től Fotó: MTI

Péntektől 17 napon át Svájcban rendezik meg az A-csoportos jégkorong-világbajnokságot. A viadalon 16 ország válogatottja vesz részt.
A tornán nem lehetnek ott a világ legerősebb bajnokságában, az NHL-ben szereplő jónevű játékosok, hiszen a tengerentúlon javában tart a bajnoki rájátszás, igaz a vb-n szereplő együttesek az utolsó pillanatokig is fenntartanak helyeket a tengerentúlon szereplő játékosaiknak.
Ezzel együtt a világbajnokság gyakorlatilag hatesélyes. Az európai országokat is ugyanúgy sújtja a legjobbak hiánya. Az NHL profi bajnoksága pontlistájának első három helyén az öreg földrész képviselői végeztek (a cseh Jaromir Jagr a svéd Peter Forsberget és az orosz Pavel Burét előzte meg), és a kapusok listáján több kategóriában is a cseh olimpiai bajnok, Dominik Hasek végzett az élen. A féltucat aranyesélyes gárda között szinte lehetetlenség megjósolni a sorrendet. A tavalyi, finnországi
vb-n győztes Kanadának, az olimpiai bajnok Csehországnak, a naganói ezüstérmes Oroszországnak, az elmúlt években többször is leszerepelt Egyesült Államoknak, valamint Finnországnak és Svédországnak egyformán döntős csapata lehet.
A lebonyolítás érdekessége: a vb-k történetében először fordul elő, hogy 16 csapat indul. Az együtteseket előzetesen négy, egyenként négyes csoportba osztották. A csoportok első két-két helyezettje jut a rájátszásba, a csoportharmadikok még egy kört játszanak, míg az utolsók egy európai kvalifikációs tornán vesznek részt, amelynek helyszínéről és időpontjáról később határoznak. A világbajnokság után ülésezik az IIHF, és akkor még az is megeshet, hogy jövőre teljesen más rendszerben szervezik a vb-t.
Az elődöntőkben és a döntőben is két-két mérkőzést rendeznek. A zürichi székhelyű nemzetközi szövetség elárulta, hogy az oda-visszavágós találkozókon nem számít a gólkülönbség, csak a pont. Vagyis ha a két-két mérkőzést más-más válogatott nyeri, vagy mindkétszer döntetlen lesz, akkor hirtelenhalál-rendszerű hosszabbítás következik. Ennek időtartama az elődöntőkben legfeljebb tíz, a döntőben pedig húsz perc. Ha ezen idő alatt nem esik gól, akkor büntetőlövések következnek. Elvileg tehát elképzelhető, hogy az egyik csapat az első mérkőzésen egy góllal nyer, majd a visszavágón öttel kikap, ekkor is hosszabbítás következik.
A svájci vb csoportbeosztása: A-csoport: Csehország, Németország, Fehéroroszország, Japán. B-csoport: Kanada, Olaszország, Szlovákia, Ausztria. C-csoport: Egyesült Államok, Svédország, Franciaország, Svájc.
D-csoport: Oroszország, Finnország, Lettország, Kazah-sztán. (MTI)