Vissza a tartalomjegyzékhez

SASS SZILVESZTER
Mintha megloptak volna


Ronaldo és Deschamps a szuper-rangadón. Mindent megtesznek Fotó: MTI

„A Juventus iránt érzett tisztelet ellenére el kell ismerni, hogy ez a bajnokság nem a legtisztább körülmények között zajlott le” - kommentálta az olasz Gazzeta Della Sport az olasz futballbajnokság idáig eltelt 31 fordulóját. Az olasz sportnapilap felháborodása érthető, hiszen a Seria I. valószínűleg egészen máshogy alakult volna, ha a bírók nem szólnak közbe, azok a bírók, akik tévedéseikkel elsősorban a Juventus csapatát segítették.
A Juventus három fordulóval a vége előtt négy ponttal vezet az Internazionale előtt. Ebben közrejátszott a hétvégi Juve-Inter szuperrangadó, amelyen a játékvezető, Piero Ceccarini valószínűleg megnyerte a bajnokságot a zebrák számára.
A világbajnokságra ki nem jutott bíró sorsdöntően hibázott, amikor Ronaldo lerántásáért nem ítélt tizenegyest.
A reklamáló Inter-edzőt, Luigi Simonit kiállította, majd a Juventus ellentámadásánál egyből tizenegyest ítélt, azonban Del Piero büntetőjét Pagliuca kivédte. Később az Inter védőjét, a brazil Zé Eliast is leküldte a pályáról. Ilyen körülmények között nem is meglepő a Juve 1-0-ás győzelme (a gólt Del Piero lőtte), ami valószínűleg aranyat ér, hiszen már csak három forduló van hátra a Seria I. 1997/98-as idényéből.
Nem ez volt az első eset, hogy a bírók segítették a Juvét. Tavaly novemberben az Udinese elleni rangadón Bierhoff szabályos gólját nem adta meg Cesari játékvezető. Az állás akkor még 1-1 volt, végül 4-1-re nyertek a zebrák.
Torinóban, szintén rangadón az AS Roma ellen Didier Deschamps, a Juve francia középpályása a tizenhatoson belül buktatta a római csatárt, Carmine Gautierit, a bíró továbbot intett, a Juventus 2-1-re győzött.
Szintén egy római csapat ellen, az UEFA Kupa-döntős Lazio elleni mérkőzésen is játékvezetői hiba döntött. A Juve hátvédje, Iuliano a mérkőzés kritikus pillanatában kezezett, Collina játékvezető nem észlelt szabálytalanságot. A Lazio ekkor még bajnokesélyes volt, ám ezután a meccs után lelkileg összeomlott. Most már a dobogóért küzd.
A múlt héten a Juve Empoliba látogatott. Ezen a mérkőzésen is három ponttal támogatta a bíró a zebrákat. Stefano Rodomonti lövése után Peruzzi kapus a gólvonal mögül mentett, a bíró nem adta meg a teljesen szabályos gólt.
Érdekes, hogy Ceccarini, a Juve-Inter meccs eldöntője meglehetően cinikusan nyilatkozott:
- Részemről ez egy tiszta meccs volt. Tévedtem volna? Emberek vagyunk, tehát tévedhetünk.
A bajnokság egyik nagy vesztese a brazil Ronaldo lehet, aki immár negyedik éve játszik Európában, mindanynyiszor bajnokesélyes csapatokban, ám idáig csak az ezüstig jutott, a holland PSV, a spanyol Barcelona és most az Internazionale színeiben. Olasz gólkirálysága is veszélybe került, miután Bierhoff (aki nyáron állítólag az AC Milanba igazol) a múlt heti fordulóban két gólt szerzett, és így eggyel előzi a 22 gólos Ronaldót. A brazil felháborodottan nyilatkozott a szuperrangadó után.
- Megbírságolhatnak, eltilthatnak, de most nem hallgatok! Ez szégyenletes, az egész világ meg fogja tudni! Egy teljesen jogos tizenegyest nem adtak meg nekünk, ezt mindenki látta, a bírón kívül. A mostani és a többi eset után úgy érzem magam, mintha megloptak volna. Gyalázat - mondta Ronaldo, akit ezért a nyilatkozatáért két mérkőzésre eltiltottak.