Vissza a tartalomjegyzékhez

HAJDÚ SÁNDOR
Interjú Boross Péterrel, az MDF alelnökével

- Boross úr! Mi a véleménye az eddigi kampányról, illetve ön szerint mi az oka ennek a csendesebb, visszafogottabb hangvételnek?
- Viszonyítás kérdése. Ez a csendes kampány az 1994-es kampányhoz viszonyítva szembeszökő, akkor ugyanis rendkívül agresszív és sok pénzzel rendelkező ellenzéki pártok voltak. Ez érvényes mind az SZDSZ-re, mind az MSZP-re, és így nagyon felhangosították a kampányt. A jelenlegi ellenzék mérsékeltebb és kevesebb pénzzel rendelkező pártokból áll, amely már önmagában meghatározza a kampány stílusát. Nyilván ehhez az is hozzátartozik, hogy 1994-ben egy hónapos volt a kampány, jelenleg pedig két hónapos, hisz a kormánykoalíció pártjai korábban befejeztették a parlament működését, mint 1994-ben.
- Nem gondolja, hogy annak az eredménye a „csendesség”, hogy az elmúlt 4 év alatt apolitikus magatartás alakult ki a választók körében?
- A választási kampány hangneme, stílusa nem annyira a választóktól, mint inkább a tömegkommunikációban megjelenő hangoktól függ. Abból mérjük, hogy élénk-e, veszekedős-e a kampány vagy kevésbé az, hogy hallgatjuk a rádiót, nézzük a televíziót, olvassuk az újságot. Én úgy hiszem, hogy ez nem a lakosság spontán reagálásának a függvénye, hiszen ezekben a választási küzdelmekben általában nézve is, meglehetősen passzív néző maga a lakosság.
- Milyen az MDF kampánya az ön meglátása szerint?
- Nagyon nehéz erről véleményt mondanom, mert egyfolytában úton vagyok. Az a benyomásom, hogy az MDF a nagyon szűkös lehetőségei közepette egy tisztességes kampányt folytat, és helyenként eredményesen is. Ez azonban csak május 10-én fog eldőlni.
- Az MDF a Fidesz - MPP mellett kíván-e más politikai párttal szövetségre lépni sikeres választási szereplés esetén?
- A Fidesszel köttetett egy megállapodás, mely egyúttal koalíciós együttműködés is, ez egy természetes kapcsolat. Abban az esetben, ha ez a két párt kormányképes arányt ér el, magyarul 50 százalékot és plusz egy főt, akkor kormányt tud alakítani. Abban az esetben, ha nem, akkor - ez most az egyéni véleményem - az ellenzéki pártokat, beleértve az FKGP-t is - attól függően, hogy mi lesz a választási arány és eredmény -, természetesen be kell vonni egy koalíciós tárgyalásba. Most tudni kell: a koalíció az nem szerelmi házasság, hanem a parlamenti eredmények következménye. Az ellenzéki pártok azt a felelőtlenséget nem követhetik el, hogy azért nem tudnak kormányt alakítani, mert egymással viaskodnak. Így az eredménytől függően egy szűkebb vagy egy szélesebb koalícióra kerülhet sor, amelyben természetesen a két jelenleg kormányzó pártot, az MSZP-t és az SZDSZ-t nem lehet figyelembe venni.
- Hogyan értékeli lassan két év távlatából az MDF pártszakadását? Megbánták-e a szakadást?
- Minden ilyen szakadás, pártalakítás árt annak a pártnak, amelyikből kilépnek. A lehangoló az, hogy általában egy ilyen párt illúziókkal indul, és amikor szembesül a valósággal, akkor nem lehet boldog. Minden olyan párt, amely az MDF-ből kiszakadt, és részt vesz a választási küzdelemben, hátrányosan hat az MDF esélyeire.
- Milyen eredményeket vár a választásoktól? Hogyan fog szerepelni a Fidesz és az MDF együtt?
- Ugye a magyar választási rendszer azért bonyolult, mert ha most azt mondom, hogy ennyi és ennyi százalék születik 10-én, azzal nem mondtam semmit. Abban viszont biztos vagyok, hogy a MSZP az egyéni körzetekben - mind az első, mind a második fordulóban - meg sem közelíti azt az eredményt, amelyet 1994-ben elért. Akkor a 176 körzetben 140 valamennyi egyéni győzelmet aratott. Most a második forduló nagyon sok mindent el fog dönteni. Az az érzésem, hogy a jelenlegi ellenzék esélyei nemcsak jobbak az 1994-es évinél, hanem úgy tűnik, jobbak az MSZP-nél, ha kölcsönös visszalépéssel erősítik egymást.
- Folytak-e vagy folynak-e olyan megbeszélések az ellenzék oldalán, hogy ki kinek a javára lép vissza?
- Úgy hiszem, hogy az az ellenzéki párt, amely nem támogatja viszszalépéssel is az erősebb ellenzéki pártot a jelenlegi kormánypárt jelöltjével szemben a második fordulóban, az politikailag tisztességtelen, ha tetszik áruló párt.
- Mi a véleménye a MIÉP szerepléséről? Elég sok helyen sikerült egyéni jelöltet, ennek folytán területi listát is állítaniuk.
- A MIÉP kampánya - legalábbis néhány egyéni jelölt ismeretében - olyan, amilyen a MIÉP-től elvárható, pontosabban, ami a MIÉP-től várható volt. Erős részvétel jellemzi a választásokban, de kérdés, hogy mindebből a szavazatokban mennyi fog megjelenni. Tipikusan olyan párt a MIÉP, amelyiknél ez nagyon nehezen mérhető. Gondolok a százezres nagygyűléseire, amely azonban nem azonos feltétlen a szavazóikkal. Szóval bizonytalan vagyok.
- Nem gondolja, hogy az ellenzéket, illetve az egész jobboldalt lejáratja a MIÉP a kampányával?
- Hát kérdezem én: akkor Thürmer lejáratja az egész baloldalt? Én úgy hiszem, hogy a MIÉP önmagában jelenik meg; a kampánya olyan, amilyen, de ez nem rontja a Fidesz vagy az MDF helyzetét, esélyeit.
- Jelenleg az országban viszonylag társadalmi béke van, ebből az egyedüli kilógó párt a MIÉP.
- Én ezt ennyire egyértelműen nem érzékelem, de ez adódhat abból is, hogy alapjában véve az MDF kampányára figyelek.