Vissza a tartalomjegyzékhez


Kósáné: Orbán Antall József reinkarnációja


Csurka István a magyar jövőbe réved. Ígéri: nem fogunk leégni Fotó: MTI

A választás közeledtével úgy tűnik, hogy a nagyobbik kormányzó párt is beleerősített a kampányba. Szekeres és Pokorni között a Közgázon rendezett vitán az MSZP kampányfőnöke azt állította, hogy egyetlen párt sem tud többséget szerezni a választáson, ezért a polgárok a szociálliberális koalíció és a Fidesz-Kisgazda kormányzás közül választhatnak. Az MSZP- Fidesz koalíció lehetőségét mind a két politikus kizárta. Szerkesztőségünkhöz azonban olyan információk érkeztek, melyek szerint bizonyos szocialista és fiataldemokrata politikusok között titkos tárgyalásokra került sor. Szekeres azonban az SZDSZ-szel való közös kormányzást tartja a reális esélynek. A politikus egyik nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a jelenlegi kabinet politikája kiszámítható, ezzel szemben az Orbán-Lezsák- Torgyán koalíció, amelyet a KDNP és a MIÉP is támogat, kiszámíthatatlan programot ígér.
Az ellenzéki pártok összefogásával kapcsolatban Hack Péter szabaddemokrata politikus szerint a Fidesz - Magyar Polgári Pártnak és a Független Kisgazdapártnak nyilatkoznia kellene arról, hogy alkalomadtán elfogadnák-e a Csurka István által e hét elején felkínált támogatást. Hack Péter szerint a Fidesznek illene tisztáznia választói előtt azt is, hogy a Magyar Polgári Pártra leadott szavazatokkal Torgyán Józsefet kívánják-e kormányzati pozícióba segíteni.
A kérdéssel kapcsolatban a Fidesz vezetői eddig mély hallgatásba burkolóztak. Egyes politikai megfigyelők szerint Orbán a múlt heti, Közgázon rendezett miniszterelnök-jelöltek vitájáról pontosan azért maradt távol, hogy ne kelljen idő előtt Torgyán mellett helyet foglalnia. Úgy hírlik, hogy a párt vezetői sem hisznek abban, hogy többséget tudnának szerezni a választáson. Győzelmük esetén viszont kikerülhetetlennek látszik a kisgazdákkal való koalíció. Erről a kérdésről azonban Orbánék nem hajlandóak a nyilvánosság előtt beszélni, mert tartanak attól: a Torgyánék kormányzási képességeiben kételkedő választók bizalmát elveszítenék, és ezáltal erősíthetnék a szocialisták és a szabaddemokraták választási esélyeit.
Egy budapesti MSZP-fórumon a „szókimondó” Kósáné Kovács Magda azt állította Orbánról, hogy „Antall József reinkarnációja a néhai kormányfő kötelességtudata nélkül”. A Krisztina-városi választási fórumon a szocialista politikus a Fidesz egyik reklámmondatát is élesen kritizálta. Kósáné szerint az a szlogen, miszerint „Aki ránk voksol, az a jövőre szavaz”, azért hazug, mert Orbánék pártjára éppen annak a kádárista nosztalgiának a fölmelegítése jellemző, amit a Fidesz liberális korszakában annyira megvetett.
A Fidesz kampányának egyik frontembere, Deutsch Tamás a szocialista politikusnő állítását agresszívnek, személyeskedőnek minősítette. Deutsch vélekedése szerint a választók bizalma egyre nő a Fidesz iránt, ezért egyre többen veszítik el a fejüket a szocialista párt vezetői közül. A politikus szerint az 1998-as választási küzdelem az MSZP-Fidesz versenyre szűkült le.
Torgyán József nem ért egyet ezzel a megállapítással, szerinte a Független Kisgazdapárt továbbra is versenyben áll az első helyért: 25 százaléknál rosszabb eredményre ők nem számítanak. Egy szabaddemokrata politikus szerint is manipulatív kampányfogás a Fidesz győzelmi esélyeiről szóló híresztelés. A Fidesz és a párt médiatábora azzal igyekszik minél több támogatást szerezni Orbánéknak, hogy alaptalanul azt állítja róluk: versenyben állnak az első helyért a szocialistákkal. A felmérések szerint azonban a pártok népszerűségi listáját fölényesen vezeti az MSZP, sőt - a legújabb adatok szerint - a szabaddemokraták is feljövőben vannak.
Az viszont eldöntöttnek látszik, hogy a választások első fordulója előtt nem lesz az ellenzéki pártok közt a jelenleginél szélesebb együttműködés, viszont a második forduló előtt a legesélyesebb ellenzéki jelölt javára készek lennének kölcsönösen visszalépni. Csapody Miklós MDF-es képviselő szerint a fő cél az, hogy a jelenlegi kormánykoalíciót leváltsák. Fekete György, a KDNP politikusa úgy nyilatkozott a Déli Krónikának: szeretnék elérni, hogy „lehetőség szerint egy kormánypárti és két ellenzéki képviselő jusson a második fordulóba”.
Csurka István a MIÉP elnöke támogatna egy mostani ellenzéki pártokból létrejövő koalíciót. A párt kampányfőnöke, Kiss Andor a Hetek kérdésére azt nyilatkozta, hogy kölcsönösségen alapuló visszalépésekben a MIÉP is partnere lenne a többi ellenzéki pártnak. Kiss szerint „ha a visszalépések kölcsönösen történnek, akkor az ellen nem zárkózunk el, hogy ha A-helyen a Fidesz javára visszalépünk, akkor B-helyen a Fidesz lépjen vissza a MIÉP javára. Másképp ez nem működik”. A kampányfőnök állítása szerint a Fidesz még nem kereste meg a MIÉP-et, és ők sem a Fideszt. Szerinte „a Fidesz meg van győződve, hogy mi nem kerülünk be a második fordulóba, amiben nagyot fog tévedni, egy nagy meglepetés lesz számára”. Kiss Andor úgy nyilatkozott a Heteknek, hogy „akármilyen Fidesz-konglomerátumot nem nagyon tudunk támogatni, és természetesen velük koalícióba lépni sem. Csak abban az esetben támogatjuk kívülről a Fideszt, ha az a szavazás tárgya, hogy megint Horn Gyula legyen-e a miniszterelnök vagy sem”.