Vissza a tartalomjegyzékhez


Szaddám szülinapot tart

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa úgy döntött, hogy változatlanul fenntartja az Irak ellen hét éve érvényben lévő szankciókat. Ez azonban nem zavarja meg Irakban a háromnapos ünnepségsorozatot, melyet Szaddám Huszein 61. születésnapja alkalmából rendeznek.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Bár a bagdadi kormány bejelentette, hogy az ENSZ-szel kötött „olajat élelmiszerért” szerződések végrehajtásának késedelmei miatt Iraknak csökkentenie kell az élelmiszer-fejadagokat, Szaddám születésnapjának megünneplésére még akad pénz az iraki államkasszában. Bagdad és a vidéki települések utcáit feldíszítették, mindenütt süteményeket és édességeket osztogatnak. Országszerte koncerteket, néptáncbemuta-tókat és egyéb előadásokat
rendeznek a tömeggyilkos Huszein születésnapja alkalmából.
Az ünnepségek alkalmából nagyszámú köztörvényes elítéltet engedtek szabadon - egyesek szerint Irak ezzel próbálja elterelni a figyelmet a politikai foglyokkal való rossz bánásmódról. Az iraki lapok dicsőítő cikkeket szenteltek a diktátornak, a rádió és a televízió ünnepi műsorokat mutatott be. Fölavatják az elnök több mint hét méter magas szobrát, az azonban kétséges, hogy az iraki diktátor maga is kimerészkedik az ünnepségek alkalmából - az immár átvizsgált - fényűző elnöki palotáiból.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának konzultációiból kitűnt, hogy a tanács élesen megosztott a szankciós politika kezelésében. Elsősorban Oroszország, Franciaország és Kína a korábbinál sokkal rugalmasabb megközelítést szorgalmaz, az Egyesült Államok - és többé-kevésbé Nagy-Britannia - azonban hallani sem akar a szankciók enyhítéséről. A testület csaknem egy év elteltével tűzte napirendre az Öböl-háborút követően bevezetett szankciók amúgy háromhavonta esedékes felülvizsgálatát. (A rutinszerű eljárást tavaly júniusban függesztették fel, miután Bagdad akadályt gördített az ENSZ-szakértők munkájának útjába.)
Bill Richardson amerikai ENSZ-nagykövet megerősítette, hogy kormánya ellenzi az Irakkal szembeni tilalmak feloldását, mert szilárd meggyőződése, hogy Bagdadnak még hosszú utat kell megtennie a fegyverellenőrzési követelé-sek maradéktalan teljesítéséig. Richard Butler, az UNSCOM elnöke a testület elé terjesztett jelentésében megállapította, hogy az ellenőrzés körül támadt konfliktusok miatt az utóbbi hat hónapban gyakorlatilag tapodtat sem jutottak előbbre az iraki eszközök megsemmisítésének megerősítése terén.